За інформацією Головного управління ДСНС України в області, по Кривому Рогу поцілили ракетами. У Зеленодольській громаді дісталося Великій Костромці — пошкоджені три житлові будинки. Обстрілював агресор і Апостолівську громаду.

Інформація щодо руйнувань уточнюється. Минулося без жертв.

«Двічі ворог атакував Кривий Ріг ракетами. Спершу вгатив по об’єкту промислової інфраструктури. Потім — по гідротехнічних спорудах. Попередньо, постраждалих немає. На місці працюють рятувальники та аварійні служби», — зазначають надзвичайники.

Як розповів голова обласної ради Микола Лукашук, на обстріляному промисловому об’єкті є пошкодження. На гідротехнічній споруді працюють ремонтні бригади та комунальні служби. Велику Костромку обстріляли зі ствольної артилерії, Апостолівську громаду — з РСЗВ «Ураган».

На що сподівається рф

На думку експертів, ударами по спорудам на Карачунівській греблі ворог здебільшого намагається завдати моральної шкоди. Бо ці цивільні об’єкти до ведення воєнних дій стосунку не мають. Але Кривий Ріг — це рідне місто українського Президента Володимира Зеленського, то мета більше політична, ніж військова.

Головною метою ударів по гідротехнічних спорудах Кривого Рогу було підтопити певну кількість домогосподарств у місті. Про це заявив радник голови Офісу Президента України Микола Подоляк: «Створити певні панічні настрої і показати саме Зеленському, мовляв, ми з тобою воюємо».

Він додав, що росіяни нас абсолютно не знають: вважають, що ми такі ж раби, як і вони. Тому й думають, що такими ударами психологічно зможуть вплинути на Президента України.

А вже в п'ятницю вода в річці Інгулець, де розташовані Войнівське, Іскрівське та Карачунівське водосховища, почервоніла. За наявною інформацією, через часткову руйнацію дамби рівень води піднявся і розмив узбережжя. Воду пофарбувала червона глина, якої багато в його складі.

Надув човен і почав рятувати

А поки спеціальні служби ліквідують наслідки ударів, особливо повінь уздовж узбережжя Інгульця, місцеві мешканці намагаються врятувати те, що ще можливо. Як зазначають в ОВА, затопило багато садиб приватного сектору, звідки евакуювали людей. По вулицях вище у підвалах стоїть вода — вона піднялася від берега майже на три вулиці догори, а потім почала відходити.

«Прибувало по 10—15 см на годину. До мого порога дійшло і зупинилося. Ми стояли, чекали, що буде. Адже вода така стихія — від неї нікуди не сховаєшся», — поділився криворіжець Григорій.

Житель сусіднього будинку Олександр каже: коли вода пішла у погреб, вони з дружиною почали витягувати консервацію. Але коли побачив масштаби лиха — то накачав човен і почав рятувати людей.

«У нашому будинку цоколь високий, майже з мене. Вода підіймалася сходинками, та в хату не потрапила. Я була у спальні, коли за мною припливли на човні. Подвір’я все залило, тож довелося вилазити через вікно на гараж. Звідти вже мене врятували», — згадує мешканка Світлана Анатоліївна.

За словами голови вуличного комітету Любові Адаменко, в господарствах затопило літні кухні, підвали, сараї, городи. А у неї залило перець, кабачки, томати, картоплю, буряки: рослини буквально стирчали з-під води.

«Вода аж за город пішла. Лиха було — боже мій! Ледве врятував свого пса Барбоса. Підвали повні. Навіть риба запливла», — сказав місцевий Олександр Миколайович.

Начальник ГУ ДСНС України в області Андрій Кульбач підкреслив, що до ліквідації наслідків одразу після аварії залучили понад сто рятувальників і працівників комунальних служб, 14 одиниць техніки. Вода досі залишається у підвалах, на присадибних ділянках. Її відкачуватимуть за допомогою мотопомп.

Коли цей матеріал готувався до публікації, стало відомо, що в п’ятницю після 13.00 під час повітряної тривоги по Кривому Рогу було завдано ще одного ракетного удару.

«Кривий Ріг знову під ворожим вогнем. Росіяни скерували свої ракети по критичній інфраструктурі. Серйозні руйнації гідротехнічних споруд. Наразі рятувальники та аварійні служби вже ліквідують наслідки прильотів та роблять усе, щоб запобігти техногенній катастрофі», — розповів голова ОВА Валентин Резніченко.

Також окупанти здійснили обстріли Дніпра та інших територій області.

«Від імені територіальної громади Кривого Рогу ми вже не просимо, а вимагаємо від цивілізованих країн визнати росію країною-терористом! Знову терористичний акт. Удари крилатими ракетами по об’єктах критичної інфраструктури Кривбасу, пов’язаних виключно з цивільним населенням. Без втрат», — заявив голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

Експертно

Президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Костянтин Салій в ефірі Українського радіо прокоментував ситуацію, коли ворог почав спроби руйнувати дамби на українських річках.

«У росіян лишилися старі радянські мапи, і вони не знають, які дамби були побудовані за 30 років незалежності України. Немає каталогу координат, дуже важко наводити, потрібні додаткові засоби наведення.

Гіпотетична шкода — для території, що розташована нижче дамби за течією. Може утворитися водяний вал 2—3 метри і більше, який завдасть шкоди насамперед приватному сектору. Але українські міста будувалися після Другої світової війни з таким розрахунком, що там, де є великі річки, облаштовано берегові укріплення, їх споруджували і за часів незалежної України. Тому багато територій зможуть витримати таку несподівану техногенну катастрофу. Крім того, літо було посушливим, лише нині йдуть дощі, тож рівень води в річках не такий критичний, щоб завдати дуже великої шкоди. Природа зробила так, що нині немає того об’єму води, який був у 1960—1970-ті роки.

Радянський Союз ставився до дамб дуже прискіпливо і намагався будувати їх із цементу найкращих марок, тобто бетон — надміцний, армований. Ці вимоги до проектів розробляли спеціалізовані інститути, тож СРСР та УРСР передбачали, що в разі бойових дій ці споруди повинні витримати певну кількість вогневого ураження.

Дамби як гідротехнічні споруди — це стратегічні об’єкти. Простою ракетою їх пробити не можна, тому, мені здається, ворог хоче залякати українців. Звісно, це акт воєнного тероризму. Наша ППО намагається прикривати ці об’єкти, і ми сподіваємося, що не станеться остаточного лиха, на яке розраховують у москві. Якщо відбудеться вогневий наліт, треба буде роздивлятися, які пошкодження, робити санацію, ремонт, реконструкцію. Сподіваємось, що саме той справжній бетон витримає».

Цитата

Народний депутат України Олена Криворучкіна:

«Наразі рівень води щогодини падає на 30—40 см. Відбувається поступова ліквідація підтоплень та тривають відновлювальні роботи. Цей черговий акт тероризму від рф буде зафіксовано у Реєстрі екозбитків, заподіяних внаслідок агресії росії. Держекоінспекція Придніпровського округу готує запит до Держводагентства України для чіткого розуміння втраченого обсягу води. Згідно з цими даними, за новою методикою будуть обчислені збитки, завдані довкіллю».

Фото з відкритих джерел.