Свого часу мешканці Катеринослава називали Івана Васильовича народним лікарем та другом знедолених. «Він витрачав дуже багато свого часу, щоб лікувати бідних людей. Був видатним лікарем на весь Катеринослав. Тож у цієї міні-скульптури неабияке значення. Бо й сьогодні наші лікарі самовіддано весь свій час присвячують праці та рятують людей», - розповів голова художньої ради при міському голові Дніпра, заслужений діяч мистецтв України, депутат Дніпровської міськради Григорій Гельфер.

Над скульптурою майстер Дмитро Резніченко працював понад півроку, бо сам цей процес - ювелірний і потребує зосередженої уваги. «Вся наша родина працювала над створенням лікарської валізи, бо було дуже багато варіантів. Хотілося зробити її більш деталізованою. Так, всередині цієї валізи можна побачити приладдя медиків того часу. І це дуже важливо, бо в такий спосіб можна відчути тодішню атмосферу. Тим паче Іван Лєшко-Попель був перш за все військовим лікарем, тож це дуже символічно, адже зараз у нас в країні багато військових лікарів, які рятують наших захисників», - зазначає дружина майстра Ірина Стоволосова.

Начальник управління культури департаменту гуманітарної політики міськради Євген Хорошилов нагадує, що діяльність Івана Лєшка-Попеля справді принесла йому всенародну любов. І є навіть легенда, що на його похорон прийшло понад десять тисяч містян, яких ніхто спеціально для цього не запрошував.

«Тож дуже великий сенс має відкриття цієї міні-скульптури. Ба більше, взагалі проект «Відчуй Дніпро» - це жива потреба вивчати історію Дніпра за подіями, символами та особистостями», - упевнений він.

Уже третій рік поспіль у місті продовжують встановлювати міні-скульптури в рамках цього проекту. Він реалізується завдяки програмі «Культурна столиця». Вже існує 13 історичних символів Дніпра. Серед них - фанат «Дніпра», печиво «Дніпро», студентська заліковка, трамвайчик, дніпровська ракета, марафонець, диригент Гурген Карапетян, міст Олександра Поля, «Кіт Василь» - муза Вадима Сідура, катеринославська цегла, пилосос «Ракета».

Автор проекту «Відчуй Дніпро» Карен Агаджанян зазначає, що в них у запасі понад 70 ідей: «І, звичайно, в кожен проект хочемо включити якусь відому особистість, ще й професію, тобто ми не ставимо фігуру людини, а більше робимо акцент на алегорії. І сьогодні лікарська валіза присвячена лікарям. А одним із видатних лікарів Катеринослава був Іван Лєшко-Попель. Тож в одній ідеї ми об'єднуємо кілька важливих напрямів, і це важливо й потрібно сьогодні».

Відкриття скульптури - це подяка всім лікарям, які сьогодні рятують життя. А ще - мотивація для студентів, які тільки навчаються рятувати, краще вчитися: скульптура відкрита на будівлі медичного університету і зустрічає майбутніх медиків нагадуванням про медиків минулого.

Дніпро.

Фото надані автором.