Відповідний проект змін уже зареєстровано в парламенті (№ 8032) та надано для ознайомлення. На думку авторів цієї законодавчої ініціативи, такий крок дасть змогу відновити історичну справедливість і встановити належний соціальний захист з боку держави для тих, хто боровся за її волю.

Мотивуючи необхідність ухвалення таких змін, народні депутати насамперед наголошують на тому, що розробили законопроект за власною ініціативою. «Здобуття Україною державної незалежності в 1991 році стало в першу чергу результатом діяльності борців за незалежність. Ці люди, ризикуючи власною свободою, життям та здоров’ям, самовіддано боролися за волю України. Багато хто з них заплатив за свої переконання і нашу державність роками переслідувань, ув’язнення, обмежень у правах», — ідеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Під такою ініціативою підписалися понад три десятки народних депутатів, у тому числі й Галина Третьякова, котра очолює парламентський Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Саме цей комітет визначено головним у розгляді питання про підвищення пенсій для борців за незалежність. На думку законотворців, українська держава, яка постала завдяки зусиллям таких поборників, «упродовж багатьох років відповідала їм байдужістю і невдячністю». Лише в 2015 році було нарешті ухвалено закон про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України в XX столітті, але питання їх належного соціального захисту не вирішено й нині.

Найбільш несправедливим є становище тих, хто в часи комуністичного режиму був позбавлений волі, наголошують законотворці. У часи СРСР, навіть вийшовши з місць позбавлення волі, вони часто не могли отримати гідної роботи та зарплати і, як наслідок, нині мають низькі пенсії. Водночас пенсії їхніх катів — колишніх суддів, прокурорів, працівників КДБ, МВС тощо, є навіть дуже високими. Такий стан справ парламентарії вважають неприйнятним. «Обо-в’язок Української держави — виправити цю кричущу несправедливість», — наголошують вони.

А відтак пропонують внести зміни до закону про пенсії за особливі заслуги перед Україно, поширивши його дію на громадян, які відповідно до закону про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність у XX столітті мають цей статус та відповідно до закону про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917—1991 років зазнали утисків за політичними або релігійними мотивами у формі позбавлення волі (ув’язнення) або примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу і реабілітовані у встановленому законом порядку.

Пенсію за особливі заслуги борцям за незалежність у ХХ столітті пропонується встановити у розмірі 200 відсотків прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність. Нині цей соціальний показник становить 2508 гривень. Двісті відсотків від цього мінімуму становитиме 5016 гривень. А отже, реалізація законопроекту потребуватиме видатків у сумі 60,192 гривні на одну особу на рік. Із розрахунку на 200 осіб видатки становитимуть 12 мільйонів 38,4 тисячі гривень на рік. Сума може видатися не такою вже й значною. Утім, днями, представляючи проект бюджету на наступний рік під час засідання Кабінету Міністрів, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив: «Ураховуючи пріоритети й обмеженість ресурсів, ми просимо народних депутатів відповідально підійти до питання ухвалення бюджету. Розуміємо, що будуть спроби збільшити видатки. Але, як я вже наголошував, війна — це дорого, і Україна зараз не може собі дозволити багатьох позитивних, але популістських ініціатив».

Натомість ініціатори підвищення пенсій для борців за незалежність вказують на те, що цей крок дасть змогу відновити соціальну справедливість і встановити належний рівень пенсійного забезпечення для людей, які, не шкодуючи життя, боролися за незалежність ще задовго до повномасштабного вторгнення ворога на нашу територію.