У березні цього року Верховна Рада доповнила Кримінальний кодекс України новою статтею «Колабораційна діяльність», якою встановлено кримінальну відповідальність для громадян та юридичних осіб за співпрацю або підтримку збройних формувань та окупаційних адміністрацій держави-агресора.

Однак закон не поширюється на громадян, які здійснюють на окупованих територіях і на підставі законодавства держави-агресора професійну діяльність з надання послуг адвоката, аудитора, оцінювача, експерта тощо.

Тож група народних депутатів запропонувала вирішити це питання, підготувавши проект закону «Про внесення змін до статті 111-1 Кримінального кодексу України щодо вдосконалення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність» (№ 8077). Авторами цієї законодавчої ініціативи виступили, зокрема, Ігор Фріс («Слуга народу»), Тарас Батенко (група «За майбутнє»), Євгенія Кравчук («Слуга народу») та Віталій Безгін («Слуга народу»).

«Специфіка діяльності саме вищезазначених суб’єктів та їхня важлива роль у суспільно-правовому житті держави, а також можливі негативні наслідки від здійснення цієї діяльності за законодавством держави-агресора свідчать про необхідність окремого встановлення кримінальної відповідальності саме для цієї категорії осіб», — наголошується у пояснювальній записці до законопроекту. Тож з метою вдосконалення інституту кримінальної відповідальності за колабораціонізм та розширення кола осіб, які співпрацюють з державою-агресором, а також обмеження доступу таких осіб до здійснення незалежної професійної діяльності, посад, пов’язаних із виконанням функцій держави чи місцевого самоврядування, народні депутати пропонують ухвалити цей законопроект.

Документом передбачається: встановити кримінальну відповідальність для осіб, які здійснюють професійну діяльність, пов’язану з наданням послуг адвоката, аудитора, оцінювача, експерта, арбітражного керуючого, приватного виконавця, незалежного посередника, члена трудового арбітражу, третейського судді. Кримінальна відповідальність наступатиме також за виконання повноважень нотаріуса або державного реєстратора чи суб’єкта державної реєстрації прав та за надання інших публічних послуг за законодавством держави-агресора. Крім того, депутати пропонують виключити «добровільність» як необхідну складову для притягнення до кримінальної відповідальності за колабораціонізм.

Власне, така співпраця з окупантом, відповідно до законопроекту, каратиметься позбавленням волі на строк від трьох до шести років із забороною обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.