Олена Шаповалова і президент Міжнародного університету Агадиру Азіз Буслікан.

Про це заявила директорка ДП «Український державний центр міжнародної освіти» МОН України (УДЦМО) Олена Шаповалова, яка нещодавно відвідала Королівство Марокко.

Студенти з цієї країни — друга за чисельністю спільнота іноземних громадян, які здобувають освіту в Україні, зазначила вона. «На початку 2022 року, згідно з даними УДЦМО, в закладах вищої освіти України навчалося понад 10 тисяч громадян Марокко. Найпопулярнішими серед них спеціальностями були фармація та промислова фармація, стоматологія, медицина, архітектура та містобудування, будівництво та цивільна інженерія, менеджмент, автомобільний транспорт, ветеринарна медицина, комп’ютерна інженерія та мовна підготовка. Після широкомасштабного вторгнення росії більшість марокканських студентів виїхали з України і продовжили навчатися онлайн», — розповіла Олена Шаповалова.

Український державний центр міжнародної освіти з перших днів воєнного стану запустив спеціальну цілодобову «гарячу лінію» для іноземних студентів, на яку щомісяця надходить більш як 500 звернень. Завдяки цьому іноземні студенти мали змогу оперативно дізнаватися необхідну інформацію та розв’язувати проблеми, які в них виникали. Університети також підтримують постійний контакт зі своїми здобувачами освіти, інформують про особливості навчання, зміни в розкладі тощо.

УДЦМО посилив роботу, спрямовану на розширення освітніх можливостей українських університетів у межах міжнародної співпраці. Це стосується академічних обмінів, участі в реалізації спільних освітніх програм, наукового співробітництва з університетами-партнерами. Український державний центр міжнародної освіти ініціював нову послугу з доставки дипломів, тож тепер не обов’язково приїжджати в Україну, щоб забрати свій документ про освіту. Це можна зробити в українському посольстві — фахівці УДЦМО надішлють диплом та здійснять процедуру апостилювання.

Однак існує низка питань, які необхідно врегулювати, щоб забезпечити належний освітній процес для іноземних студентів. Йдеться про визнання онлайн-освіти марокканською стороною, логістичні й візові складнощі, пов’язані з прибуттям для очного навчання тощо.

Зустріч Олени Шаповалової з представниками міністерства вищої освіти, наукових досліджень та інновацій Королівства Марокко.

Ці питання директорка УДЦМО Олена Шаповалова обговорила у межах візиту до Марокко під час зустрічей з представниками влади. Так, у процесі перемовин з міністром вищої освіти, наукових досліджень та інновацій Королівства Марокко паном Абделатіфом Мірауі було досягнуто домовленості щодо продовження навчання онлайн для марокканських студентів. Крім того, представники міністерства підтвердили намір визнавати дипломи студентів, які навчатимуться онлайн. І пообіцяли сприяти у пошуках баз для практичних занять іноземним студентам українських вишів у Марокко. Йдеться про провідні державні та приватні клініки королівства.

Проведення повноцінних практичних занять вкрай важливе для підготовки лікарів. Практика відбуватиметься під контролем (супервізорством) українських професорів та під керівництвом марокканських професорів чи лікарів.

Для представників Асоціації марокканських студентів українських закладів вищої освіти та їхніх батьків Олена Шаповалова провела онлайн-конференцію з керівниками українських університетів, під час якої обговорювали конкретні проблемні ситуації та напрацьовували шляхи їх розв’язання. Зокрема, йшлося про вартість освітніх послуг за умови навчання в університеті-партнері за кордоном, особливості початку навчального року й організації освітнього процесу тощо.

Нагальні проблеми, пов’язані з навчанням марокканських студентів у наших вишах під час воєнного стану, обговорювали й під час міжнародної конференції «Співробітництво України та Королівства Марокко у сфері освіти: погляд у майбутнє», яку організував Український державний центр міжнародної освіти у місті Агадир. Цей захід дав змогу зібрати на одному майданчику представників освітніх міністерств обох країн, дипломатичного корпусу та університетів. У межах конференції Олена Шаповалова ініціювала підписання понад 10 угод про співробітництво між закладами освіти обох країн. Така міжуніверситетська співпраця відкриває можливості для організації паралельного навчання та отримання подвійних дипломів.

Під час конференції Фундація GlobalUkraine представила новостворений Український університетський кампус для іноземних студентів за межами України. Він розпочне роботу вже цього навчального року і дасть змогу забезпечити навчання та практику для 2000 іноземних студентів українських ЗВО у рамках академічної мобільності.

Директорка УДЦМО зазначила, що під час візиту до Марокко вдалося на місці напрацювати шляхи розв’язання проблем і виробити план подальших дій. Також вона анонсувала перспективні напрями подальшої співпраці, можливість проведення виставки українських університетів StudyinUkraine у Марокко, відкриття в африканських ЗВО українських культурних центрів тощо.

«Співпраця з міністерством освіти Марокко щодо продовження навчання марокканських студентів в українських ЗВО є вкрай важливою. Адже вони — частина нашої університетської родини, тому ми робимо усе можливе, щоб ці студенти мали змогу здобувати якісну українську освіту», — наголосила Олена Шаповалова.

Фото ДП «Український державний центр міжнародної освіти».