У п’ятницю, 7 жовтня, парламентарії взяли за основу поправки, які надійшли до проекту головного кошторису країни на наступний рік. Поки що це ще не проект самого бюджету. Усього цих поправок 1270, повідомив у соціальних мережах представник фракції «Голос» Ярослав Железняк. Тепер народні обранці мають їх розглянути й тільки після того зможуть прийняти в цілому. Це означатиме, що проект Бюджету-2023 прийнято в першому читанні.

Верховна Рада України призначила Андрія Пишного  Головою Національного банку. За відповідну постанову проголосували 290 народних депутатів. Під час свого виступу з парламентської трибуни А. Пишний зауважив, що вважає цілком адекватними ухвалені рішення щодо обмежень під час війни. За його словами, гроші на покриття дефіциту, а це більше 30 мільярдів доларів, нам готові надати міжнародні партнери, але для цього потрібен МВФ. Так само з міжнародними партнерами має бути погоджено й дизайн внутрішньої боргової політики. Серед іншого, А. Пишний зауважив, що курс, визначений НБУ, вважає цілком адекватним і таким, що відповідає поточним економічним реаліям. А коливання, які відбуваються на ринку, на погляд нового очільника Нацбанку, в основному пов’язані з психологічними факторами. Також прозвучала інформацію про те, що станом на 7 жовтня наші золотовалютні резерви сягають більше 24 мільярди доларів.

Андрій Пишний.

Народні депутати включили в порядок денний, розглянули та підтримали два звернення до міжнародного співтовариства. 287 голосів зібрала Постанова про звернення Верховної Ради до міжнародного співтовариства щодо засудження окупації Північних територій Японії     (№ 8108). «СРСР ще в 1945 році незаконно окупував північні території Японії, а згодом провів депортацію японського населення, — написав у Телеграм-каналі з цього приводу народний депутат від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко. — Хоча в 1956 році у Спільній декларації УРСР і Японії зазначено, що Радянський Союз погодився після укладення мирного договору передати острови Хабомаї та Шикотан Японії. Натомість і дотепер російська федерація як «правонаступник СРСР» не виконала своїх зобов’язань». За словами парламентарія, Верховна Рада заявила підтримку позиції Японії щодо її північних територій та закликала ООН, Європейський парламент ПАСЕ, парламентську асамблею НАТО та інші парламенти світу висловити підтримку та відповідні дії щодо врегулювання статусу Північних територій Японії. «росія — країна-окупант. Її улюблена справа — захоплювати території, тероризувати місцеве населення та нести злидні і руйнування, — наголошує О. Гончаренко. — росія повинна повернути всі незаконно захоплені території».

Юрій Арістов.

Необхідну кількість голосів отримала й Постанова про Звернення Верховної Ради до Організації Об’єднаних Націй, парламентів та урядів її держав-членів, Європейського Союзу, Ради Європи стосовно створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України (№ 8094). Не треба чекати завершення війни, щоби почати переслідування причетних до агресії, переконані народні депутати.

У цілому майже 300 голосів Верховна Рада прийняла резонансні зміни до статті 1 закону про військовий обов’язок і військову службу, які стосуються добровільного порядку взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних (№ 6482). Утім, за словами Ярослава Железняка, у чинному законодавстві все ж залишається норма про військовий обов’язок жінок — медичних працівників.

Фото Вадима САРАХАНА.