Нова техніка допоможе маленьким пацієнтам.

Майже чотириста одиниць нового обладнання отримали 45 медзакладів у 18 містах та селах Дніпропетровщини від Міністерства охорони здоров’я та Світового банку. Серед них — пересувні рентген-апарати, портативні апарати УЗД, електрокардіографи, а також капнографи, що незамінні при штучній вентиляції легень.

Зменшуючи ризики в рази

Серед закладів, які отримали нове обладнання, — один із пологових будинків Дніпра. Його технічний парк поповнив надточний сучасний «помічник» у діагностиці. Він буде застосовуватися для обстеження вагітних, породіль та новонароджених. До апарату йде три види датчиків. Вони для обстеження серця, молочних залоз, щитовидки та всіх внутрішніх органів.

За останній місяць в закладі прийняли майже двісті пологів. За словами заступника міністра, це більше, ніж до війни. Медики обслуговують жінок не тільки з різних районів регіону, а й із Харківської, Донецької та Запорізької областей, які втікали від війни та знайшли прихисток саме у Дніпрі.

«Ми прийняли вже понад шістсот жінок-переселенок. Половина з них народжували в нас. З метою безпеки в закладі облаштовано бомбосховище. Там є операційна, генератор резервного живлення та кисень. Портативний апарат УЗД стане у пригоді. Він працює від акумулятора. Зможемо провести діагностику навіть у разі, якщо зникне світло», — вважає лікар-гінеколог Олена.

З’явилася нова техніка і в відділенні інтенсивної терапії іншої дніпровської лікарні. Отриманий портативний апарат для УЗД має надзвичайно високу якість зображення та дає змогу максимально точно встановити катетер у магістральну судину, що веде до серця. Також апарат здатен раніше за рентген — ще на початковій стадії запалення легень — «бачити» і пневмонію.

«За допомогою цього апарата можна чітко побачити, де знаходиться судина і як пересувається голка катетера. Це виключає травми органів, що розташовані поряд, артерій, нервів. Ризик ускладнень зменшується в рази», — зауважив анестезіолог Сергій.

Інший переданий у лікарню компактний пристрій — капно-граф – дає можливість виходжувати найменших пацієнтів. На думку лікарів, невеличка коробочка — це золотий стандарт світової медицини. Вона допомагає цілодобово стежити за вдихами-видихами немовляти, яке ще не може самостійно дихати.

«Капнограф дає змогу налаштувати максимально якісну штучну вентиляцію легень. Він моніторить частоту та склад дихання маленького пацієнта. Наприклад, уміст вуглекислого газу. Раніше для його визначення треба було брати кров на аналіз», — підкреслила дитячий анестезіолог Олена.

Медики зазначають, що одній дитині треба дихати часто, іншій — рідше. Все індивідуально. Тому саме капнограф і допоможе налаштувати на апараті ШВЛ потрібні для конкретного пацієнта параметри.

«Від неправильно налаштованої частоти дихання страждає головний мозок. Йому бракує кисню. Пізніше дитина може мати проблеми зі здоров’ям. Раніше доводилося діяти всліпу, натомість тепер маємо такий зручний прилад», — каже дитячий анестезіолог Оксана.

Громади не залишаються осторонь

Окрім зазначених чотирьох сотень одиниць нового медичного обладнання, придбаного за допомогою МОЗ та Світового банку, для медзакладів регіону цього року також закупили 120 одиниць медобладнання обласним коштом.

«Це техніка нового покоління, яка допоможе і поставити точний діагноз, і зменшити ризик ускладнень. Стане у пригоді при лікуванні дітей та дорослих», — упевнена заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Вікторія Кулик.

Також істотно допомагають медикам територіальні громади. Так, цього тижня передав черговий медичний вантаж лікувальним закладам міста та області Дніпро, а також на потреби військових. Благодійний фонд «ТАПС-Україна» спільно з міською владою та Координаційним штабом волонтерів Дніпра передали великий вантаж медичного обладнання та ліків загальною вартістю 20 мільйонів гривень, отриманий від «Direct Relief». Серед іншого — препарати для реанімації, шприци, катетери, розчини для інфузій, а також антибіотики, ліки для онкохворих тощо.

«Загалом цього разу від партнера «Direct Relief» місто отримало гуманітарну медичну допомогу загальною вагою майже сорок тонн», — зазначили в міськраді.

Також чергову партію сучасного обладнання та медичних засобів для міських лікарень цього тижня отримало Кам’янське від підприємства «Камет-Сталь». У пригоді стануть, зокрема, два операційні столи для лікарні швидкої медичної допомоги, на яких уже оперують поранених бійців ЗСУ, мешканців міста та вимушених переселенців. А загалом з лютого медзаклади міста отримали від цього підприємства допомоги на понад 24 мільйони гривень.

Ювелірна робота кожного дня

А самі медики регіону, відчуваючи підтримку з боку держави, громад та просто небайдужих людей, цілодобово героїчно рятують життя воїнам та цивільним. Тільки в обласному центрі розташовується майже десяток таких медзакладів, де лікують постраждалих від осколкових поранень, мінно-вибухових, вогнепальних та інших уражень.

Як розповів лікар одного з медичних закладів Дніпра Олег, їхня лікарня — одна з небагатьох в Україні, де проводять мікрохірургічні операції із закриття великих вогнепальних, мінно-вибухових та осколкових поранень. Це операції, коли не можна просто зшити рану, що з’явилась унаслідок вищезазначених поранень. Щоб була збережена адекватна функціональність кінцівок, лікарі проводять повношарове пересадження шкіри. Це і підшкірна клітковина, іноді навіть м’язи та кістки.

«Ми, наприклад, забираємо це зі стегна і під мікроскопом перешиваємо його на руку, на голову — тобто на віддалені ділянки тіла. І також за допомогою мікроскопа зшиваємо судини, розмір яких іноді менше волосини. Такі операції в нас можуть тривати до десяти годин, і проводимо їх не тільки серед військових, а й серед цивільного населення. Наприклад, нещодавно виписалась пацієнтка з Мар’янки: до неї у двір прилетіла міна. У неї два гомілковостопні суглоби були з великими ранами та з оголеними кістками. Дуже складна операція, але ми впорались», — зазначив Олег.

Так, у одного з військових через осколок утворилась велика рана з оголеними анатомічними структурами, м’язами та сухожиллями. Він кілька тижнів тому потрапив до цього медичного закладу. За цей час уже переніс одну операцію, далі буде ще одна ювелірна робота лікарів.

«Нам вдалось повністю закрити цю рану, але в пацієнта ще перебитий нерв, тож найближчим часом робитимемо його реконструкцію», — додає Олег.

Значну підтримку лікарі закладу отримують й від закордонних колег. Для цього співпрацюють із лікарями Америки та Кореї.

«Вони вже приїжджали до нас. Особисто мій вчитель є членом Асоціації пластичних хірургів Америки, тож коли ми маємо складні випадки, то завжди можемо зв’язатися з ними для подальшої консультації. Також вони допомагають нам гуманітаркою, наприклад розхідними матеріалами», — зазначає лікар Олег.

Отже, рух допомоги медикам у боротьбі за життя та здоров’я людей, який об’єднав державу, громаду та громадян, дає змогу лікарям творити справжні дива.

Дніпро.

Дослівно

«За проектом Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» закуповуємо різне обладнання. Придбали й портативні апарати УЗД. Діагностика — один із пріоритетів. Добре, що під час війни можемо надавати українцям усю необхідну допомогу», — розповів перший заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Комаріда.
 


Складний випадок із пораненим військовим.


Лікарі Кам’янського отримали допомогу промисловиків.

Фото з відкритих джерел.