Нав’язаний загарбниками курс у 1,25 рубля до 1 гривні залишив Херсон разом із евакуйованою колабораціоністською владою та карателями, котрі впроваджували його примусом та залякуваннями. Тепер в обласному центрі одна гривня вже коштує п’ять рублів, і то «дерев’яні» беруть украй неохоче, якщо беруть взагалі. Адже раніше їх можна було отоварити в супермаркетах, куди все доставляли з Криму та рф, а тепер це підвезення повністю припинилося. На ринках торговці з навколишніх сіл за м’ясо, яйця, садовину та городину приймають виключно гривню, тож російська валюта стрімко перетворюється на папірці, які нікому не потрібні. Ними тепер навіть не можна поповнити рахунок окупаційного мобільного оператора на кшталт «МірТєлєком», бо Інтернет не працює.

Схожа тенденція дедалі виразніше «прорізається» й на правобережжі Дніпра. Там окупанти поки що надійніше контролюють ситуацію, але й тамтешні комерсанти вловили зміну ситуації та настроїв і потихеньку теж «вносять корективи» в обмінний курс. При розрахунках за товари та послуги з 1,25 він упав до 1,5—1,6 рубля до гривні, й, схоже, це далеко не межа.

Колабораціоністська «влада», звісно, заметушилася й намагається усе повернути назад. Але жодних економічних чинників впливу в неї немає, тож вона діє звичними методами: погрозами.

Скажімо, у громаді Скадовська тамтешня «воєнно-гражданская адміністрація» у своїй публічній відозві обіцяє вживати до непоступливих комерсантів «оперативні заходи адміністративного впливу». Що означає — відвезуть на підвал і відлупцюють. Але курс рубля все одно падає, а гривня міцнішає навіть в окупації.

Херсонська область.