Сім’ю відправив у Клесів — там спокійніше. А сам підключився до місцевої тероборони. Усі допомагали чим могли армії. Олександр теж витратив на це чималу суму.

...Під час однієї з тривог Олександр перебував у сховищі, облаштованому його дядьком і друзями. І от зі зламаної тенісної кульки хтось жартома запропонував зробити «димовушку». Це наштовхнуло Олександра Корендюка на думку виготовити справжню димову шашку для потреб військових.

«Перелопативши» купу матеріалу в Інтернеті, знайшов інструкцію з виготовлення димової шашки. Разом із командиром однієї з рот ТРО спробували її реалізувати. Перше випробування пройшло вдало. Командира тероборони продукція зацікавила, тож вирішили зробити для своїх 500 штук «одноразових рятувалок життя». Матеріали на першу партію купував за власні кошти.

Завдяки допомозі дядька на базі підприємця Олександра зібрали команду однодумців, яка й виготовила шашки. Під час подальшої роботи й тестів продукцію вдосконалювали та робили різні модифікації під конкретні замовлення. Вона виходила під брендом «Серпанок».

На прохання тероборони Києва відправили їм чотири тисячі шашок, 1,7 тисячі — в Лисичанськ, коли там ще «орки» не стояли. «Азов» досі користується сарненськими виробами. Багато відправляли на Миколаївщину. В Бучі за допомогою сарненських виробів нищили ворожих снайперів...

Із збільшенням кількості замовлень, постало питання розширення. Другий цех, за домовленістю з керівництвом, відкрили на одному з підприємств. Були в бригаді люди, які працювали постійно, але чимало приходило й тимчасових. Коли русню відігнали від столиці, робітників стало ще менше. Найдовше трималися підприємці-волонтери: вони, на думку Олександра, — люди, які звикли весь час бути в клопотах. Але й вони згодом закрили свій цех, адже бізнес почав знову повертатися до своєї роботи. Продовжив випускати продукцію лише другий цех.

Приходили допомагати вчителі Сарненського ВПУ-22 та з рівненського ТРО.

Продукція сарненського цеху ще й досі потрібна на передовій. У бойових умовах кинути шашку, відійти на інші позиції — довше прожити, щоб знищити більше окупантів.

— Ми зробили, — каже спеціаліст, — понад 20 тисяч шашок.

Димові шашки, за задумом Олександра Корендюка, продовжать виготовляти, але вже інші працівники, для яких він проведе інструктаж та покаже процес виготовлення.

Сарни
Рівненської області.

Фото автора.