Зокрема, директор обласного департаменту охорони здоров’я Анатолій Пшеничний на брифінгу зазначив, що минулого року в Україні виявили два випадки зараження поліовірусом. Їх підтвердили у невакцинованих дітей, а один із них зафіксували на Закарпатті.

У лютому — як відповідь на спалах поліомієліту в Україні — запустили форсовану імунізацію дітей, які не мали щеплення або ж не отримали повний цикл. У вересні на Закарпатті, як інформує прес-служба облвійськадміністрації, провели місячник активної кампанії з вакцинації. За цей період медики імунізували більше двох тисяч дітей. Найкращі показники охоплення щепленнями — в громадах колишніх Іршавського і Міжгірського, а також нинішніх Рахівського і Тячівського районів.

«Та водночас важливо досягти щорічного показника охоплення імунізацією щонайменше 95% малюків, щоб нарешті позбулися цієї хвороби в Україні», — вважає Анатолій Пшеничний. Бо етіологічного лікування від поліомієліту не існує, мають бути лише превентивні профілактичні заходи, тобто вакцинація.

Поліомієліт здебільшого вражає дітей, і саме імунізація зменшує навантаження цієї хвороби на суспільство, наголосив експерт Бюро ВООЗ, координатор на реагування спалаху поліомієліту в Україні Реймонд Данколі: «У 1988 році було прийнято рішення про викорінення поліомієліту, але до цього часу 350 тисяч дітей у всьому світі вже отримали параліч через це захворювання, 125 країн були ендемічними з поліомієліту. Зараз таких країн є дві — Афганістан і Пакистан».

Під час перебування на Закарпатті фахівці ВООЗ планують поспілкуватися з медичними працівниками та провести роботу з ромським населенням, адже важливо, щоб усі спільноти регіону долучалися до вакцинації.

Лікарка-епідеміологиня відділу епіднагляду Центру громадського здоров’я Ірина Кисляк розповіла про загальну епідемічну ситуацію в Україні. Й додала, що в 2002 році Україна, як і вся Європа, отримала сертифікат країни, вільної від поліомієліту, тож повинні вживати заходів, зокрема виявляти гострі та в’ялі паралічі, які свідчать про те, що є настороженість нашої медичної спільноти до поліомієліту. Вона закликала батьків дбати про здоров’я своїх дітей і проводити щеплення від поліомієліту та проти інших захворювань.

Ужгород.

Фото прес-служби ОВА.