А повідомив він про цинічне пограбування обласного онкодиспансеру. «Вивезли з онкодиспансеру опромінювач, який використовували для променевої терапії для лікування онкохворих», — інформує Олександр Степанович.

А означає ця новина справжню катастрофу для хворих на злоякісні утворення, котрих на Херсонщині щороку додається по 4—5 тисяч. Адже згадане обладнання є не просто надзвичайно коштовним, а життєво важливим для них.

Лінійний прискорювач «Unique» виробництва США придбали коштом медичної субвенції державного бюджету. Свій внесок зробили також обласна та районні громади — у цінах 2018 року він коштував 41,8 мільйона гривень!

Та недарма медики так наполегливо доводили необхідність його придбання: після запуску обладнання на базі Херсонського онкодиспансеру створили Південний центр променевої діагностики й терапії, куди приїжджали на лікування не тільки мешканці усієї Херсонщини, а й одесити та миколаївці. Тепер доступу до цих надсучасних медичних технологій вони не матимуть.

«Викрадення лінійного прискорювача означає, що онкологія на Херсонщині знову відкотиться не у вчорашній, а навіть у позавчорашній день. І невідомо, чи змогли окупанти його демонтувати без шкоди для апаратури. Аби ви розуміли: прискорювач — це багатотонне обладнання. І воно є таким габаритним, що в двері не влізло. Для його встановлення у стіні приміщення довелося пробивати спеціальний отвір розміром три на п’ять метрів. А сам апарат забетонований на глибину до півметра. Аби його винести, прискорювач треба скрупульозно розібрати «на мільйон деталей». І я дуже сумніваюся, що апарат можна буде потім правильно зібрати знову та грамотно провести тонке налаштування електроніки. Це ж не танк чи бронетранспортер», — прокоментувала ситуацію лікарка Херсонського обласного онкологічного диспансеру, котра попросила не вказувати її особистих даних з міркувань безпеки. Вона знає, про що каже — адже безпосередньо брала участь в організації процедури закупівлі прискорювача та організації в Херсоні Південного центру променевої діагностики й терапії.

За темпами поширення онкологічних захворювань впродовж останнього десятиріччя Херсонщина залишалася у п’ятірці найпроблемніших у цьому плані українських регіонів. Тому лікарі дуже стривожені, що тутешні пацієнти із раковими недугами позбавлені доступу не те що до кваліфікованого лікування, а й до ліків та консультацій, бодай дистанційних. Адже мобільний зв’язок та Інтернет, надто на правобережжі Дніпра, окупанти заблокували.

Тобто кількість пацієнтів із занедбаними формами небезпечної хвороби зростає просто на очах. А у випадку з онкологією навіть кілька тижнів чи місяців без операції чи хіміотерапії можуть означати, що людське життя буде втрачене незворотно. І «дякувати» за це потрібно лише людожеру путіну та його посіпакам.

Херсон.