Юнака відзначили за винайдений ним метод переробки автомобільних шин кріовібруючим способом за допомогою азоту. Ця розробка допомагає зберегти гуму та сталь із використаних коліс, а головне — екологію.

Міжнародна виставка INOVA відбувається в Хорватії з 1971 року та дає змогу науковцям з усього світу презентувати проекти в секціях будівництва, електроніки, медицини, довкілля, безпеки, спорту, соціальних інновацій тощо.

Високо оцінили на конкурсі й проект ще однієї ліцеїстки Насті Куруленко. Як повідомляє Мала академія наук на своїй фейсбук-сторінці, дівчина розробила комп’ютерну програму, що визначає групу ризику серед людей, схильних до серцево-судинних захворювань.

Разом з Андрієм та Настею найвищі нагороди конкурсу здобули ще 38 юних науковців з України. Окрім медалей, їм вручили спеціальні нагороди «За мужність», адже наші винахідники готували свої проекти в перервах між повітряними тривогами і вирушали на міжнародні змагання під загрозою ракетних обстрілів.

Уже після фестивалю в Хорватії Андрій Маврін привіз «золото» ще з одного конкурсу, цього разу — із Польщі. Директор Політехнічного ліцею Юрій Киричков привітав Андрія з черговою перемогою та урочисто передав йому патент на корисну модель № 150568 «Спосіб переробляння гумових відходів», який допоміг оформити ліцей.

Нині винахідник захоплений новою ідеєю — разом зі своїм науковим керівником Олегом Козленком працює над пристроєм для очищення поверхні відкритої водойми від нафти і нафтопродуктів.

Вл. інф.