Слова і переживання цього промовця близькі для багатьох.

Саме з такими намірами вони прийшли 25 жовтня на відкрите засідання робочої групи з вивчення проблем у діяльності податкових органів.

У залі нарад обласної ради, де переважно всі місця розписані за учасниками, — яблуку ніде впасти. Все аж кипить від напруження. Поруч із депутатами — підприємці, бізнесмени, які вже не мають сил терпіти дії податківців.

Дехто з ділових людей, знаючи про цей форум, заздалегідь надіслав на адресу робочої групи письмові претензійні заяви. Оптимізму усім додає присутність у президії посадовців, які можуть вплинути на критичну для багатьох з них ситуацію: голови обласної ради Григорія Недопада, начальника ОВА Юрія Погуляйка.

Голова облради Григорій Недопад, звертаючись до присутніх, відзначив, що до депутатів та голів громад надходять численні звернення від суб’єктів господарювання про невмотивований тиск з боку податкових органів.

Згадану проблему двічі розглядали на профільній депутатській комісії, а на минулій сесії облради депутати прийняли звернення до правоохоронних та антикорупційних органів із закликом втрутитися в ситуацію.

«Моїм розпорядженням створено робочу групу з розгляду скарг на неправомірні дії Головного управління ДПС в області. Обласна рада не може залишатися бездіяльною у цій ситуації. Бізнес, який працює в умовах війни, — це основа економіки та обороноздатності країни. Тим часом, на жаль, податкові органи є внутрішнім дестабілізуючим фактором, оскільки, за твердженням суб’єктів господарювання, мають місце їх упереджені дії, необґрунтовані перевірки, масове бойкотування реєстрації податкових накладних, вибіркове повернення ПДВ. Закликаю підприємців активніше співпрацювати з членами робочої групи, щоб усе в галузі економіки відбувалося в рамках законодавства і на користь держави», — зауважив голова облради.

Емоційним був виступ керівника робочої групи, депутата облради Володимира Бондаря: «Волинські податківці почали самовільно трактувати податкові зобов’язання суб’єктів господарювання, створювати штучні перешкоди у функціонуванні бізнесу. 

Коли вже стає особливо важко працювати або зовсім зупиняється виробництво, з’являється група людей, які за певну плату обіцяють прибрати перепони. Налагоджена ціла система поборів. 

З цієї причини одне з релокованих на Волинь підприємств перебралося в іншу область. За цим фактом ДБР уже встановлено вимагання незаконних платежів».

Звертаючись до присутніх, Володимир Бондар проінформував, що до роботи новоствореного органу будуть залучені юристи, фінансисти, працівники правоохоронних органів, відділів та управлінь обласної військової адміністрації. Діятиме і телефон довіри (0332) 778 311. Гарантується повна анонімність таких звернень до робочої групи, а також документування фактів про неправомірність дій податківців лише у протоколах правоохоронних органів.

Представники бізнесу, які виступили на засіданні робочої групи, наводили численні факти протиправних дій податкової служби в області і навіть називали конкретні суми та прізвища здирників. Особливо потерпають підприємства деревообробки, транспорту, торгівлі, аграрного сектору, нафтобізнесу.

«Дії податківців завдають не лише матеріальних, а й репутаційних втрат, — з прикрістю констатує юрисконсульт підприємства «УКР-Петроль», яке займається реалізацією пального. — Мало того, що нам заблоковано податкові накладні на мільйони гривень, нас ще й необґрунтовано зарахували до статусу ризикованих, тобто неблагонадійних. Це при тому, що аудити підтверджують нашу доброчесність. Ми не раз спростовували безпідставні звинувачення в судах, але податкова не виконує рішень суду і знову виносить новий припис про нашу ризикованість! Коли через бомбардування нафтобаз довелося вибудовувати нові логістичні шляхи поставок нафтопродуктів, іноземці нам відмовляли в співпраці через тавро ризикованих, яке навісила податкова. Повірте, нам надзвичайно важко було переконувати партнерів у зворотному. Навіть війна не змусила податківців працювати на користь держави».

«Разом зі мною сюди приїхала група фермерів, — слово бере депутат облради, аграрій Тарас Щерблюк. — Розповім лише про ситуацію, в якій опинилася власниця одного невеликого господарства, якій безпідставно не повернули 400 тисяч ПДВ. Для неї, яка має лише 50 гектарів землі, це величезні оборотні кошти. Як наслідок — вона не може продати пшеницю, яка вже псується, не може купити добрив і провести посівну. Щоб розблокувати одну податкову накладну вимагається подати 74 документи! Для цього маленькому фермерському господарству треба тримати юриста, адвоката і трьох бухгалтерів. Ми хочемо залишитися без хліба?» — таким риторичним запитанням завершив свій виступ депутат. Схожі претензії до діяльності податківців висловлювали й інші промовці. Серед найуживаніших — слово «відкати».

Підсумовуючи результати зустрічі, голова обласної ради Григорій Недопад знову закликав представників бізнесу до співпраці у намаганні подолати системну проблему в діяльності податкових органів, а також повідомив, що на найближчій сесії депутати заслухають звіт про роботу виконувача обов’язків керівника Головного управління ДПС в області. Окрім того, депутати мають намір постійно заслуховувати і результати розгляду фактів неправомірних дій податківців правоохоронними органами.

Тим часом присутній на засіданні начальник обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко, від якого присутні чекали відповіді хоч би на частину порушених доповідачами питань, незворушно мовчав. На обличчі жодних емоцій, як у відомого дипломата, багаторічного міністра закордонних справ срср Андрія Громика. Що означає така позиція високопосадовця, зрозуміти важко. Позаду в нього вже три роки перебування на Волині. Не знати про ці порушення він, як фахівець, не міг. Певний період Юрій Михайлович працював у податковій міліції Головного управління ДФС у Донецькій області. Почекаємо, можливо, ця мовчанка завершиться конкретними голосними справами з підтримки бізнесу і впровадженні законності в податковій службі регіону. Саме на це і сподіваємося.

Луцьк.


У президії заходу голова обласної ради Григорій Недопад і начальник обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко.

Фото з сайту Волинської облради.