Насамперед голова запросив присутніх вшанувати пам’ять мужніх Героїв і цивільних, які загинули за Україну, та висловив співчуття їхнім родинам.

Затим представив почесних гостей із Естонської Республіки на чолі з першим віце-спікером рійгікогу Хеліром-Валдором Сеедером і повідомив, що у рамках візиту іноземної делегації заплановано ознайомлення з промисловими і туристичними об’єктами області та обговорення естонського досвіду з впровадження електронної системи перетину кордону.

Перед початком сесії пролунали державні гімни України та Естонії.

Далі голова констатував: завдяки співпраці з міжнародними організаціями обласна рада залучила понад мільйон євро для потреб переселенців.

«Ми зробимо все можливе, щоб друзі та союзники Естонії на Заході не втомлювалися допомагати Україні», — таким був лейтмотив виступу на сесії Хеліра-Валдора Сеедера. Політик наголосив: «З першого дня війни ми захоплювалися надзвичайною хоробрістю і рішучістю українських воїнів у захисті незалежності України. Ви боретеся як за свою свободу та незалежність, так і за майбутнє Естонії, а фактично — всієї Європи та демократичного світу. Естонія у цій боротьбі була і є завжди поруч з Україною». Ця дружня нам балтійська держава до наступної весни побудує модульний дитячий садок на Житомирщині, допомагає у відновленні інфраструктури, майже 60 тисячам українців надала прихисток, а тисячі українських дітей можуть продовжити навчання в Естонії, і ніколи не визнає проведені росією фіктивні референдуми щодо анексії регіонів України та окупації Криму, Донецька і Луганська.

Повідомлялося, що на потреби тероборони та військових формувань сесія виділила понад 100 мільйонів гривень. Зокрема, 82 мільйони спрямовано на тероборону і решту — на підтримку військових формувань.

Керівник фінансового департаменту ОВА Петро Лазар інформував про перевиконання бюджету на 60 мільйонів гривень та розповів, що 10 мільйонів заплановано виділити на закупівлю зимової форми для ТрО та інших військових підрозділів. А 30 мільйонів гривень — на завершення проекту з побудови у Нижній Апші туберкульозної лікарні на сто ліжок.
Значну частину коштів обласної скарбниці скеровано і на ремонт приміщень для ВПО, яких планується відселити з навчальних та комунальних закладів. Йдеться про окремі комунальні об’єкти у Кам’янському, Середньому, Ясінях, Кушниці, Синевирі, Тересві та Горінчові.

Під час сесії відзначили депутатів, котрі допомагають Збройним Силам України.

Депутати підтримали деревообробників і лісозаготівельників та ухвалили звернення обласної ради, яке скерували до Кабміну й Держлісагентства України, — просять створити Закарпатський регіональний офіс ДП «Ліси України» у межах реформи лісової галузі.

Ще одне важливе звернення: обласна рада просить присвоїти звання Героя України (посмертно) комбату «Карпатської Січі» Олегу Куцину, котрий героїчно загинув у боях за Україну. Ініціатор — голова облради Володимир Чубірко. У документі наголошується, що О. Куцин присвятив боротьбі за Україну 33 роки життя.

Облрада також звернулася до уряду з проханням присвоїти Закарпатському народному хору статус національного. Цей творчий колектив понад 75 років є носієм нематеріальної культурної спадщини Срібної Землі. Через усі збережені ним пісні, танці, особливості мови, автентичний одяг, традиції, обряди місцевих русинів-українців, угорців, словаків, румунів, чехів, німців, євреїв, ромів лежить шлях до усвідомлення унікальності культури нашої нації.

Ужгород.

Фото прес-служби ОВА.