Конкурс оголосили ще торік, а презентація запропонованих до нього проектів мала відбутися наприкінці лютого. Однак через повномасштабне вторгнення росії все довелось відкласти на невизначений термін.

Нарешті з ініціативи міського голови Ігоря Пальонки автори проектів отримали можливість презентувати свої готові ще вісім місяців тому роботи. Серед учасників конкурсу архітектори та проектанти з Луцька, Львова, Рівного, Дніпра, Володимира.

Автори ознайомили членів конкурсної комісії зі своїми пропозиціями реконструкції площі, презентувавши графічні проекти, макети та відеопрезентації. У більшості проектів пропонується концепція перетворення центральної площі з транзитної частини міста, через яку люди просто проходять, не затримуючись, на простір для відпочинку містян.

Досягти цієї мети, на думку проектантів, вдасться розділивши площу на декілька зон із сучасними вуличними меблями, освітленням, пішохідними доріжками, дитячими ігровими зонами і, головне, із зеленими насадженнями у спеціальних чашах та тумбах.

Архітектурною домінантою площі Героїв, на думку більшості проектантів, є костел Іоакима та Анни, яку можна підкреслити, зробити ще величнішою, відбудувавши зруйновану в радянські часи дзвіницю. Практично в кожній пропозиції передбачене облаштування фонтана, здебільшого «сухого», і навіть невеликої штучної водойми біля культурно-мистецького центру.

Одним із найважливіших і водночас найскладніших завдань, які ставилися перед учасниками конкурсу, — вирішення питання щодо благоустрою ділянки, де нині розміщений обеліск Слави. Лише один з авторів залишив обеліск на місці, решта ж запропонували своє бачення облаштування цього простору. Зокрема серед варіантів: створити на його місці меморіал, встановити пам’ятник Героям, збудувати фонтан...

Зроблено спробу відновити частину пішохідної вулиці Фарної, яка на початку ХХ століття була обличчям Володимира. Цікаві рішення запропонували проектанти щодо розв’язання проблеми фасадів будинків, що оточують площу. На думку учасників конкурсу, на площі Героїв у Володимирі має бути облаштований повноцінний громадський простір, що відповідає принципу сучасної урбаністики «місто для людей».

Усі сім пропозицій комісія допустила до конкурсу. Їх детально вивчатимуть фахівці, а наступного тижня на сесії міської ради з проектами ознайомляться депутати. Старовинний Володимир готується, щоб після Перемоги центральна його площа з такою гордою назвою стала улюбленою територією відпочинку містян і достойного пошанування його героїв.

Волинська область.

На знімку: такою бачить площу Героїв автор однієї з конкурсних робіт. 

Фото з відкритих джерел.