Незважаючи на загрозу ракетних обстрілів, народні депутати зібралися в сесійній залі для того, щоб ухвалити низку важливих для країни рішень. Ще напередодні розмови точилися про те, що парламент під час найближчого засідання розгляне проект постанови про звернення Верховної Ради України до держав Групи Двадцяти щодо виключення російської федерації зі складу цієї Групи (№ 8203).

У пояснювальній записці до цієї постанови, яку підписали представники різних політичних фракцій та депутатських груп, зауважується, що розпочавши нову фазу неспровокованої і неоголошеної війни з Україною, російська федерація проігнорувала попередження світових лідерів про неприпустимість таких дій та попередження про наслідки повномасштабного вторгнення.

Вторгнення з боку росії супроводжуються безпрецедентними за своєю жорстокістю воєнними злочинами і злочинами проти людяності. Розпочата повномасштабна війна стала не лише явним порушенням міжнародного права, а й найсерйознішим викликом міжнародному миру та безпеці з часів Другої світової війни. Нині росія на новому етапі, й тепер вона вдається до ядерного шантажу задля терору та утримування в страху не тільки європейського континенту, а й усього світу. На тлі численних воєнних поразок керівництво російської федерації свідомо обрало тактику терористичних масових атак на критичну цивільну інфраструктуру України, наголошують народні депутати. Вони вказують на те, що такі дії завдають шкоди передусім цивільному населенню під час опалювального сезону та створюють справжню гуманітарну катастрофу. Мовляв, з огляду на це росія сподівається підірвати волю народу до опору.

Під час засідання.

Цілеспрямоване знищення російською федерацією населення України має всі ознаки геноциду, а невибірковість ракетних ударів та артилерійських обстрілів об’єктів енергетичної інфраструктури не переслідують жодних воєнних цілей і мають виключно терористичну мету, акцентують парламентарії. Із огляду на визначну роль Групи Двадцяти в підтриманні сталого, збалансованого та інклюзивного зростання та розвитку світової економіки на благо всіх народів, а також враховуючи, що добробут держав світу напряму залежить від їх здатності підтримувати мир і безпеку і взаємодіяти на цьому напрямку між собою на основі норм міжнародного права, Верховна Рада вирішила звернутися до держав Групи Двадцяти задля виключення російської федерації зі складу цієї групи, як такої, що не підпадає під жоден із названих критеріїв.

Поруч із цим питанням у порядку денному стояла також постанова про звернення Верховної Ради до парламентів держав світу щодо визнання Голодомору 1932—1933 років геноцидом українського народу (№ 8199). Її авторами також виступили представники різних політичних сил, представлених у парламенті. «У 1932—1933 роках мільйони українців померли найстрашнішою із смертей, опір комуністичному режиму придушений, частина українського народу була асимільована. Режиму вдалося приховати свій злочин за стіною пропаганди і брехні в межах СРСР та за кордоном», — йшлося у проекті звернення.

Утім, наголошують народні депутати, у нашого народу виявилося достатньо сил для того, щоб відродитися від втрат, болю, нав’язаної історичної амнезії та вибороти свою незалежність.

Парламентарії наголошують на тому, що понад 30 провідних науковців-правників та експертів із геноциду у своєму звіті, підготовленому Інститутом стратегії та політики New Lines та Центром прав людини Рауля Валленберга, дійшли висновку, що російська федерація несе відповідальність за порушення «Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього» в Україні.

Олена Копанчук, Вікторія Вагнєр, Михайло Лаба.

Цей звіт направлено до парламентів у всьому світі. Українські парламентарії зауважують: стандартна формула, про те, що минулі злочини ніколи не мають повторитися знову, не спрацювала. І страшні події знову повторюються в Україні. Методи агресора тоді й нині не так і відрізняються. Як тоді, так і нині росія намагалася нав’язати свою волю, а зіткнувшись із опором, вирішила вдатися до грубої нічим не прикритої сили та геноциду. Самі розпочавши війну, вони звинуватили в агресії жертву. Їхня мета — покарати українців за опір, ліквідувати політичну та культурну еліту, асимілювати населення, знищити національну пам’ять та нав’язати свою ідентичність.

Як тоді, так і нині, розгорнуто масштабні дезінформаційні та пропагандистські кампанії задля приховання злочинів.

Як тоді, так і нині росія розраховує на атмосферу байдужості, силу страху та намагається досягнути політичних поступок, пропонуючи економічну вигоду взамін.

У проекті постанови від імені Верховної Ради висловлюється глибока подяка урядам, державним діячам, представникам громадського сектору та звичайним людям скрізь у світі, які підтримали український народ в цей важкий час та стали на заваді агресору в його намаганні повторити геноцид, який відбувся 90 років тому. А також парламенти держав світу закликають відновити історичну справедливість та визнати Голодомор 1932—1933 років в Україні злочином проти українського народу.

«Це стане важливим сигналом усім силам у світі, які можуть вдатися до нових геноцидних дій, та вагомим внеском у справу забезпечення мирного та безпечного майбутнього для прийдешніх поколінь», наголошується у проекті постанови. Окрім того, в порядку денному на середу в народних депутатів стояли питання про затвердження Указу Президента про продовження строку дії воєнного стану в Україні з 21 листопада ще на 90 діб. А також про продовження строку проведення загальної мобілізації на такий самий термін.

Загалом народні депутати запланували розглянути в середу понад чотири десятки законопроектів. На момент, коли здавався номер, засідання ще тривало. Тому всі деталі — у наступному числі газети.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.