Коли російські війська безчинствували на Херсонщині, і забезпечення навіть елементарних побутових потреб було пов’язано з величезними складнощами чи навіть прямим ризиком для життя, сільська рада підтримувала постійний контакт із селами громади через свій чат у месенджері Вайбер «Чорнобаївка. Офіційно». Вела його працівниця сільради, координуючи у такий спосіб постачання гуманітарної допомоги та повідомляючи, коли та в який магазин підприємцям вдалося доставити харчі й предмети гігієни, коли прибудуть безплатні ліки чи будуть виплачувати пенсії та соціальну допомогу або вивозити сміття (що під обстрілами теж вдавалося далеко не завжди).

Чат було орієнтовано суто на підтримку земляків у біді, але й він став окупантам поперек горла. Тож коли вони «призначили» гауляйтером директора автостанції Юрія Турульова, той насамперед розпорядився жодної інформації туди не давати. Власне, й давати стало нікому: працівники апарату Чорнобаївської сільради всі, як один, відмовилися ставати колаборантами, й продовжували працювати в українському органі місцевого самоврядування дистанційно. Законно обраний чорнобаївський сільський голова Ігор Дудар під тиском рашистів змушений був виїхати на підконтрольну ЗСУ територію, але після визволення одразу ж повернувся й узявся за справу. «Чорнобаївка. Офіційно» навіть за відсутності Інтернету знову наповнюється актуальною інформацією, хоч це й складно.

— Мобільний зв’язок у деокупованій Чорнобаївці пробивається тільки місцями, і то на горішніх поверхах будівель. Тому новини для розміщення у чаті доводиться передавати аж на Київщину, а вже звідти голос громади чути через Вайбер, — пояснив власкору «Голосу України» хитрощі нинішньої інформаційної політики Ігор Дудар.

Утім, повідомляти є про що. У Чорнобаївці українські військові оперативно налагодили підвезення питної води, а сільрада облаштувала три точки, де її можна набрати безплатно і стільки, скільки потрібно родинам. Активно триває відновлення понівечених обстрілами електромереж та технічне обстеження шести артезіанських свердловин. Принаймні частину їх вдасться запустити, тож незабаром у селі й водогін запрацює. А ще доброчинці з Одещини надіслали громаді одразу три мікроавтобуси з гуманітаркою — харчами й побутовими товарами першої необхідності. Тож у громаді не бракує і добрих новин, які намагаються чимскоріше повідомляти землякам. Ігор Дудар сподівається — щодня таких новин буде дедалі більше.

А ще «Чорнобаївка. Офіційно» нагадала читачам, завдяки кому рашистських окупантів погнали звідси. Саму Чорнобаївку та села громади Киселівку, Клапая, Зелений Гай визволили бійці 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу. А у Благодатному та Крутому Ярі синьо-жовтий стяг підняли воїни 11-го окремого мотопіхотного батальйону «Київська Русь» 59-ї бригади ЗСУ. Громада їм безмірно вдячна і вічно пам’ятатиме їхній подвиг.

Фото: скріншот з відео DW.