На знімку: члени колективу Херсонської міської клінічної лікарні імені Афанасія й Ольги Тропіних.

А до найстарішої в місті клінічної лікарні імені Афанасія й Ольги Тропіних повернувся її очільник Леонід Ремига (на знімку  посередині, із Національним сертифікатом у руках). За час окупації Леонід Тимофійович сьорбнув лиха: окупанти так на нього тиснули, вимагаючи працювати за «новими» правилами, що медика вразив мікроінсульт. Він приходив до тями у тій же «Тропінці». А коли трохи оклигав, загарбники забрали його на підвал, «призначивши» навзамін головним лікарем колаборантку Ірину Свиридову. У катівні Леонід Ремига перебував майже два тижні – був на допитах, чув погрози, навіть проходив перевірку на поліграфі. А коли у жовтні відпустили, змушений був переховуватися аж до деокупації міста.

– Доки було тепло, жив у річкових плавнях, а ночував у човні. Умови, як ви розумієте, були ще ті, але іншого виходу не було. Потім прийшли холоди, в комишевих заростях стало нестерпно. Ризикнув і перебрався на квартиру друзів, про яку інформатори ворога не відали, і так уник повернення до катівні. А в перший же день звільнення прийшов на роботу, – ще болять Леоніду Тимофійовичу свіжі спогади. – Мою власну оселю орки розграбували вщент. У лікарні вони теж відзначилися: втікаючи, «евакуювали» з собою фіброгастроскоп, деяке лабораторне устаткування, частину комп’ютерів.

У «Тропінці» колаборантів на весь колектив відшукалося аж два лікарі – вони втекли зі своїми господарями на лівий берег Дніпра. Та за період господарювання в Херсоні рашистів чи не кожен другий працівник евакуювався на підконтрольну ЗСУ територію – хто на західну Україну, а хто й за кордон. Тепер знадобиться час, аби зібрати колектив докупи. Однак і тієї половини, що залишилося, вистачило, аби налагодити роботу хірургічної, терапевтичної, анестезіологічної бригад та надавати землякам і невідкладну, і профільну допомогу. Підключають дизель-генератори, що дає змогу «оживити» найпотрібніше обладнання. 

От тільки система центрального опалення поки не працює. З труб та батарей ще влітку про всяк випадок злили воду, а тепер заповнити їх нічим – водопровід у місті відключений, бо електроенергія для насосів артезіанських свердловин не подається, доки не полагодять підірвані окупантами ЛЕП та підстанції під Бериславом. Тож у лікарні холодно, як і в житлових багатоповерхівках обласного центру. Така вона нині, екстремальна медицина у місті, розтрощеному «асвабадітєлямі».

Фото – зі сторінки Леоніда Ремиги у Фейсбуці, розміщені 23 лютого 2022 року після Медичної ради з нагоди підведення підсумків року.

Херсон.