Останні публічно виправдовували дії окупантів у нашій державі та фактично повторювали вигадки їхніх керманичів і пропагандистів з метою приховати воєнні злочини. Все те задокументували співробітники спецслужби.

За інформацією Управління СБУ в області, одна з фігуранток через заборонену в Україні соціальну мережу «Одноклассники» розповсюджувала цинічну брехню про бомбардування Маріупольського драматичного театру... українськими військовими та утримання в ньому цивільних осіб як заручників. Інша підозрювана публікувала у згаданій мережі схожі російські наративи, називаючи українські сили оборони «каральними військами» та звинувачуючи їх у злочинах проти мешканців Донбасу.

Її «колега» з паплюження захисників України через Інтернет закликала «відправляти полонених нацистів, які не будуть розгромлені, на роботи з відновлення Донбасу» з улаштуванням для них «уроків російської мови й антифашизму». Ще один підозрюваний поширював антиукраїнський контент серед своїх знайомих через один із месенджерів. Камуфлюючи ворожі наративи релігійною риторикою, він називав убивства українців «очищенням Русі від диявола».

Однак за ці та інші схожі словесні випорожнення усім згаданим підспівувачам рашистів тепер доведеться відповідати за партитурою Кримінального кодексу. Тим паче що вже зробили свої висновки й фахівці, котрі їх аналізували. Якщо вину зловмисників доведуть у суді, кожному з них світитиме до п’яти років обмеження або позбавлення волі.

Обвинувальний висновок стосовно однієї зі згаданих осіб уже спрямували до суду. Водночас триває досудове розслідування за трьома іншими кримінальними провадженнями.

Полтавська область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.