Верховна Рада ухвалила (314 «за») Заяву щодо визнання російського режиму терористичним, нелегітимності перебування російської федерації в Організації Об’єднаних Націй та її реформування, відповідальності членів російських політичних партій, що підтримують агресію (№ 8229).
Цією заявою Верховна Рада України констатує нелегітимність перебування російської федерації в ООН. А також звертається до парламентів та урядів іноземних держав із закликом: вжити негайних заходів для усунення рф від використання прав і обов’язків, що випливали з членства Союзу Радянських Соціалістичних Республік в Організації Об’єднаних Націй; підтримати докорінну реформу ООН і, зокрема, її Ради Безпеки, яка б стосувалася у тому числі права вето постійних членів Ради Безпеки; співініціювати та підтримати резолюцію Генеральної Асамблеї ООН про запит консультативного висновку у Міжнародного суду ООН щодо обмежень права вето постійних членів ООН, які могли б випливати зі Статуту ООН та загальних принципів права.

А також визнати рф державою — спонсором тероризму та державою, що використовує засоби тероризму; визнати політичний режим російської федерації терористичним та запровадити обмежувальні заходи проти членів всіх російських політичних партій, які відповідальні за та прямо уможливлюють розв’язання та ведення агресії проти України.

Крім того, народні депутати закликають активізувати та конкретизувати зусилля щодо притягнення до відповідальності винних у скоєнні міжнародних злочинів, у тому числі шляхом створення спеціального трибуналу для притягнення вищих посадових осіб держави-агресора до відповідальності за злочин агресії проти України.

Коментуючи ухвалення цієї постанови, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук на своїй сторінці у Фейсбуці написав: «Парламент України ухвалив дуже важливу Заяву із закликом до парламентів та урядів держав світу визнати російський режим терористичним. Саме РЕЖИМ терористичним! І відповідно — ввести обмежувальні заходи проти членів всіх російських політичних партій, які підтримують та уможливлюють ведення війни. І головне! росію треба вигнати з ООН. Вона не має права там бути. рф, звісно, вважає себе правонаступницею СРСР.

Проте СРСР припинив своє існування як держава ще у 1991 році. Тому росії не місце в ООН».

«Той, хто порушує світовий та міжнародний порядок, не має права сидіти за одним столом з представниками цивілізованих країн. Єдиний курс рф сьогодні — це повна ізоляція. Повне несприйняття і повна нерукоподатність як для суб’єкта міжнародних відносин», —констатував Руслан Стефанчук.

Верховна Рада конституційною більшістю також ухвалила Заяву щодо енергетичного тероризму російської федерації (№ 8230). У ній, зокрема, наголошується, що з жовтня 2022 року очолювана кремлівським злочинцем путіним росія систематично вдається до актів енергетичного тероризму проти України, завдаючи масованих ракетних та дронових ударів по об’єктах цивільної енергетичної інфраструктури України. «Захоплення російськими військовими Запорізької АЕС має на меті не лише знесилення енергетичної системи України, а й використовується злочинним військово-політичним керівництвом російської федерації як інструмент ядерного шантажу України, Європи та всього світу», — йдеться у документі та зазначається, що знищенням енергетичної інфраструктури рф намагається зламати опір Українського народу. А умовою припинення ракетного терору рф називає припинення існування України як незалежної держави.

«Спроби російської федерації за допомогою енергетичного шантажу підкорити Україну, а також схилити уряди держав світу до скасування санкцій, припинення підтримки України та інших поступок зазнали поразки. Відтак путін перейшов від шантажу до тероризму — фізичного знищення енергетичної інфраструктури України, яка є частиною європейської мережі операторів системи передачі електроенергії (ENTSO-E)», — наголошується в документі.

Тож з огляду на викладене, парламент закликає весь цивілізований світ засудити підступний напад рф на об’єкти енергетичної інфраструктури України та визнати, що методичне знищення нею об’єктів енергетичної інфраструктури є продовженням одвічної російської політики геноциду Українського народу. Насамкінець Верховна Рада закликала міжнародне співтовариство згуртуватися та відповідно до міжнародних стандартів і процедур визнати рф державою-терористом (державою — спонсором тероризму), а її злочинні дії проти України — геноцидом Українського народу.

У другому читанні та в цілому парламент також підтримав (265 «за») законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо підтримки позичальників, майно яких було знищено або зазнало пошкоджень внаслідок збройної агресії російської федерації проти України» (№ 7441-1).

Відповідно до проекту, фізособи—позичальники кредитів на рухоме/нерухоме майно, яке через війну опинилося на тимчасово окупованій території або на території активних бойових дій, або майно яких пошкоджене або знищене внаслідок воєнних дій, за наявності підтверджуючих документів можуть отримати у кредитора призупинення платежів по кредиту.

Також законопроектом передбачається списання (прощення) кредиту на житло. Тобто на списання заборгованості мають право позичальники, у яких нерухомість знищена внаслідок війни.

За словами представника Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослава Железняка, до другого читання прибрали обмеження щодо площі нерухомого майна (квартира, житловий будинок). Але воно повинно станом на 23 лютого 2022 року бути єдиним місцем проживання сім’ї позичальника. Станом на 23 лютого також має бути відсутня прострочена заборгованість за таким договором. А метою отримання кредиту згідно з договором є придбання, реконструкція чи будівництво такого нерухомого майна, або придбання такого автомобіля.

Кредитор у такому випадку отримує право на компенсацію громадянам України за майно, знищене внаслідок збройної агресії рф. Розмір такої компенсації не може перевищувати основної суми кредиту позичальника. Інші збитки кредитора, наприклад, неотримані відсотки, є упущеною вигодою та можуть бути відшкодовані відповідно до законодавства за рахунок держави-агресора.

Щодо позик на автомобілі, то тут, зауважив Я. Железняк, анулювання заборгованості можливо для: знищених авто (станом на 23 лютого 2022 року воно має бути єдиним авто в сім’ї позичальника); станом на 23 лютого 2022 року заборгованість за таким договором не була прострочена на більш як сім днів.

Документ також встановлює термін подачі відповідних заявок: період дії воєнного стану + три місяці після дня його припинення.

Крім того, народні депутати ухвалили в цілому законопроекти «Про зупинення дії та вихід з Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах та Протоколу до Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22 січня 1993 року» (№ 0163) та «Про зняття застережень України до Конвенції про боротьбу з незаконним захопленням повітряних суден та Конвенції про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки цивільної авіації» (№ 0172).

Цього самого дня було створено ТСК з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України; продовжено строк діяльності ТСК з питань розслідування смерті (вбивства) народного депутата України Антона Полякова до 17 травня 2023 року; призначено у 2022 році іменні стипендії Верховної Ради для молодих учених — докторів наук. А також підтримано пропозиції Президента до Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності суб’єктів державного сектору економіки».

Не обійшлося під час засідання й без вирішення кадрових питань. Так, народні депутати звільнили Олександра Кубракова з посади міністра інфраструктури України, а згодом призначили його на посаду віце-прем’єр-міністра — міністра інфраструктури та регіонального розвитку. Рада Нацбанку поповнилась двома новими членами — Анатолієм Барсуковим та Оленою Щербаковою.

Парламент також достроково припинив повноваження народного депутата Юлії Льовочкіної.

Водночас, для звільнення Валерія Пацкана з посади Голови Рахункової палати в сесійній залі забракло голосів (215 «за»). Нагадаємо, напередодні Валерій Пацкан відкликав свою заяву про звільнення з посади, обґрунтувавши це «наявністю правової колізії».

Під час пленарного засідання народні депутати в цілому ухвалили такі законопроекти: № 6480 — про географічні зазначення спиртних напоїв; № 6173 — удосконалення державного регулювання у сферах електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг; № 6107 — внесення змін до Закону України «Про міжнародне приватне право» у зв’язку з ратифікацією Протоколу про право, що застосовується до зобов’язань про утримання; № 5643 — щодо відповідальності за порушення авторського права і (або) суміжних прав; № 8037 — Закон про хімічну безпеку та управління хімічною продукцією; № 4187 — щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами; № 5749 — встановлення адміністративної відповідальності за вчинення мобінгу; № 6241 — Закон про Національну програму інформатизації; № 7565-1 — особливості територіальної юрисдикції місцевих судів на території України до прийняття закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів; № 7443 — щодо питань влаштування та перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя під час періоду дії воєнного стану; № 7630 — внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо закриття кримінального провадження в зв’язку з декриміналізацією діяння; № 5552-1 — закон про авторське право і суміжні права; № 5336 — змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за катування; № 4412 — вдосконалення законодавства у сфері міграції та № 8081 — надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану.

За основу в першому читанні народні депутати підтримали законопроекти: № 8241 — щодо можливості за рішенням 226 депутатів невідкладно підписувати законопроекти Головою Верховної Ради; № 7633 — щодо заборони використання джерел інформації держави-агресора в освітніх програмах, в науковій та науково- технічній діяльності; № 5840 — щодо посилення відповідальності у сфері поводження з генетично модифікованими організмами; № 5819 -законопроект про рейтингові агентства (йдеться про фондовий ринок); № 8172 — щодо розвитку електрозарядної інфраструктури та встановлення мінімальної частки електробусів у містах; № 8158 — щодо недопущення банкрутства «Чорноморнафтогаз» та продовження процедури до кінця 2025 року; № 8169 — зміни щодо виконання військового обов’язку та проходження військової служби; та євроінтеграційний законопроект «Про національні меншини (спільноти) України (№ 8224).

Крім того, парламент зробив крок до здешевлення (через звільнення від ПДВ та мита) генераторів, двигунів, запчастин, а також обладнання для відбудови нашої критичної інфраструктури, ухваливши за основу законопроекти № 8196 та № 8197.

Обидва законопроекти авторства команди «Розумної політики», яку очолює Дмитро Разумков. Депутат переконаний: ухвалення проектів у цілому приведе до істотного здешевлення генераторів для сотень тисяч українців, малого і середнього бізнесу. А також створить податкові та митні стимули для українських підприємців самостійно виробляти генератори.

Насамкінець Верховна Рада усунула неузгодженості та неточності у тексті прийнятого Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами» (№ 4558) та підтримала за основу та одразу в цілому проект закону «Про ратифікацію Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Республіки Австрія про економічне співробітництво у розвитку проектів» (№ 0176).
 



Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут