Про це інформує НСЗУ - Національна служба здоров'я України.

Проте виникають питання, як бути, коли зникає світло і зв'язок? Як пацієнт може отримати потрібну йому послугу? Пропонуємо роз'яснення НСЗУ від 03.12.2022.

У таких випадках пацієнту можуть виписати рецепт чи направлення на папері. Отримати послугу за ними можна так само безоплатно.

Паперові рецепти на Доступні ліки

На час воєнного стану лікарі можуть виписувати пацієнтам паперові рецепти на Доступні ліки, якщо немає світла і зв'язку. Паперовий рецепт виписується на формі рецептурного бланку № 1. Він містить інформацію про медзаклад, лікаря та пацієнта. Лікар має засвідчити рецепт своїм підписом та печаткою. Аптека видає ліки пацієнту за паперовим рецептом та обліковує його. Отримати ліки можна в аптеці, яка має договір з НСЗУ. Перелік таких аптек підкажуть за номером 14-77.

Паперові направлення на послуги

Якщо немає світла чи Інтернету і пацієнту не можуть створити електронне направлення, направлення на послугу може бути паперове. Як лікарі первинної ланки, так і лікарі-спеціалісти можуть виписати таке направлення. Заклади, які уклали договори з НСЗУ, зобов'язані на час дії воєнного стану приймати пацієнтів з паперовими направленнями так само як і з електронними.

Оформлення лікарняного

Як і раніше, висновок про тимчасову непрацездатність формує лікуючий лікар на підставі медичних записів про огляд, консультації та лікування тощо. Якщо лікар встановив факт втрати тимчасової непрацездатності пацієнта, то вносить дані в електронну систему. Якщо немає доступу до електронної системи охорони здоров'я, пацієнту оформлять лікарняний на відповідному паперовому бланку. Якщо ж у закладі немає бланків, за рішенням керівника дозволяється оформити лікарняний на аркуші паперу.

Оформлення медичних висновків про народження

Медичний висновок про народження - зручний електронний інструмент для батьків. Цей електронний документ містить перелік відомостей про малюка та є підтвердженням його народження. Якщо немає доступу до Інтернету і неможливо оформити електронний висновок про народження, батькам видадуть паперове свідоцтво про народження за формою № 103/0. Наголошуємо, медичні послуги в межах Програми медичних гарантій з паперовим направленням на час воєнного стану є безоплатними. У медзакладі не мають відмовляти пацієнту з паперовим направленням у безоплатній допомозі.

Вл. інф.