У Верховній Раді зареєстровано проект закону «Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України» (№ 8263), авторства групи народних депутатів, зокрема Віталія Безгіна, Андрія Клочка, Романа Лозинського, Ярослава Юрчишина, Лариси Білозір та Ірини Констанкевич.

«Зареєстрували проект закону № 8263 про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адмінтерустрою України. Символічно, що реєстрували цей проект під час 8-ї масованої атаки на цивільну інфраструктуру від держави, яка живе радянщиною та мріє її відновити. Слава нашим ППО», — зауважив один з авторів законопроекту Віталій Безгін.

«Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади (децентралізація), в тому числі реформування адмінтерустрою, є однією з найуспішніших трансформацій системи публічного врядування в історії сучасної України.

За понад 30 років незалежності наша держава пройшла шлях від інерційного сприйняття радянського підходу до системи територіальної організації публічної влади до стрімкої розбудови сучасної системи адміністративно-територіального устрою незалежної держави, яка хоч і не є довершеною, та водночас відповідає базовим критеріям і стандартам, які сприймаються у передових європейських державах.

Водночас деякі процедури вирішення питань адмінтерустрою нашої держави й досі врегульовані указом, який було затверджено ще 12 березня 1981 року на рівні Президії Верховної Ради Української Радянської Соціалістичної Республіки», — йдеться у пояснювальній записці до проекту.

Це неприйнятно, наголошують народні депутати, і з огляду на поступову уніфікацію нашого законодавства із правом Європейського Союзу, і враховуючи однозначний курс Верховної Ради України на дерадянізацію нашої правової системи, що набуло особливої актуальності на фоні повномасштабної збройної агресії проти України з боку держави-агресора, яка позиціонує себе як праобраз радянського союзу та носій відповідних традицій.

Тож законопроектом передбачається:

скасування Указу Президії Верховної Ради Української СРС;

встановлення чіткої процедури надання поселенням статусу населених пунктів;

закріплення на законодавчому рівні процедур, які давно існують, зокрема щодо найменування і перейменування населених пунктів, районів, районів у містах, утворення або ліквідації, визначення їх меж;

гарантування участі громадськості при прийнятті питань щодо адмінтерустрою, тобто обов’язковості проведення громадських обговорень.

А також надання профільному міністерству повноваження затверджувати Кодифікатор населених пунктів України і зміни до нього.

«Сподіваємось на швидше проходження всіх бюрократичних парламентських процедур та винесення для голосування в залу», — зауважив В. Безгін, додавши, що Комітет з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування всіляко підтримує курс глави парламенту Руслана Стефанчука на дерадянізацію всього масиву законодавства нашої держави.