До її складу входять 11 населених пунктів. Тут трудяться працелюбні люди: підприємці, аграрії, фермери, педагоги, лікарі, працівники культури... Найбільш громада стала відомою та успішною, коли змогла збільшити свої доходи у десятки разів, стала незалежною від районного центру, організувала автономну якісну життєдіяльність та стала прикладом вдалого об’єднання невеликих сіл в одну велику потужну сім’ю. Розпочав цей процес Віктор Талащук, виходець із села Мала Любаша, відомий політик, громадський діяч і патріот. Після раптової смерті Віктора Флоровича його справи та ідеї продовжує втілювати команда однодумців, яких об’єднав мудрий керівник.

Поспілкуватися з очільницею громади Світланою Ковальчук ми вирішили одразу, щойно дізналися про чудову ініціативу депутатського корпусу. У Малій Любаші вирішили фінансово підтримати кожного патріота нашої держави, який пішов на фронт.

— Цьогорічний бюджет нашої громади становить 133884,9 тис. грн. На одному з засідань член виконавчого комітету Євгенія Гук запропонувала підтримати у цей важкий час Героїв, які мобілізувалися і стали на захист України. Депутати підтримали ініціативу Євгенії Гук та проголосували за те, щоб кожному мобілізованому з нашої громади виплатити по 10 тисяч гривень матеріальної допомоги. Не забули ми також і про героїв АТО/ООС і виплатили їм по 3 тисячі гривень фінансової підтримки. За таку можливість дуже вдячні платникам податків, нашим депутатам та членам виконкому, — розповіла Світлана Ковальчук.

Малолюбашанська громада також виділила понад 4 мільйони гривень ще й на підтримку військових частин, які звернулися з заявами.

Світлана Андріївна відверто пишається активністю жителів громади. Адже вони зібрали кошти і придбали два автомобілі, тепловізори та багато необхідного бійцям на фронті. Був створений волонтерський штаб, який очолили три співголови: секретар сільради Тетяна Алексійчук, Мирненський офіс — заступник голови сільради Ігор Цикун та Мащанський — заступник голови сільради Василь Корейчук. Майже кожен заклад культури у селах громади став пунктом гуманітарної допомоги.

Інспектор відділу соціального захисту Вікторія Ковальчук розповідає про те, як населення активно включилося у процес плетіння сіток, збору продуктів. Особливо активізувалися напередодні Великоднього свята. Спекли сотні пасок, які відправили не лише на фронт, а й у Чернігівську область, над якою наш край взяв шефство. Центрами волонтерства на той час стали всі церкви громади, парафіяни зі священиками збирали кошти на ремонт військових автомобілів та придбання генераторів. І навіть ті земляки, які перебували за кордоном, також переказували кошти та гуманітарну допомогу.

У громаді звертають увагу на всебічну допомогу підприємців-волонтерів, адже вони завжди відгукуються на всі прохання про допомогу наших Героїв.

Постійно іде на допомогу головний спеціаліст ЖКГ Леонід Безнюк, який двома своїми автомобілями розвозить гуманітарну допомогу і військовим, і внутрішньо переміщеним українцям.

За словами начальника фінансового відділу сільради Наталії Морозюк, ще й досі на території громади проживають переселенці. Всі поселені в приватному секторі. І всім їм потрібна допомога: матеріальна, моральна, фінансова, гуманітарна. Частину з них навіть залучили на громадські роботи. І на це витрачено майже 50 тисяч гривень. А ще ж в громаді є свої люди, яким потрібна підтримка влади. На жаль, немало на території громади людей з важкими недугами. Їм виділено, особливо онкохворим, чималі суми від сільради, а також безпосередньо від депутатів, які мають у власному фонді кошти на найнагальніші потреби.

Та природно, найбільша шана тим, хто пішов захищати Вітчизну зі зброєю у руках. На жаль, є й загиблі. Таким сім’ям громада виділила по 70 тисяч гривень.

Фото автора.