Тетяна Долинська (на знімку) тричі на день доїть корів у навчально-дослідному господарстві "Агрономічна дослідна станція", що у селі Пшеничне Київської області та є відокремленим підрозділом Національного університету біоресурсів і природокористування України. Попри комендантську годину підйом удосвіта - у будь-яку погоду вона щодня з радістю йде на молочнотоварну ферму та залишається оптимісткою, адже відчуває усю важливість роботи, яку виконує. Своїх корівок поназивала іменами і до кожної з них свій підхід.

Варто зазначити, що жоден працівник господарства з початком широкомасштабної військової агресії рф не залишив свого робочого місця та продовжує виконувати посадові обов'язки. Так, щоранку о 5-й годині починають годівлю та доїння.

Головний зоотехнік Юлія Любінецька (на знімку) - молодий спеціаліст, після практики залишилася в селі й не жалкує. Тут вона зустріла своє кохання і покликання. Жінка щодня дбає про те, щоб тваринам вистачало корму, а працівники правильно розподілили силос для корів, стежить за доїнням і роздачею кормів. А ще відповідає за пологове відділення.

Нині на агростанції 500 голів великої рогатої худоби, з яких дві сотні дійних корів. Валове виробництво молока за рік сягає 1,5 тис. тонн. Щоденно на завод відправляють його приблизно 3,5 тонни.

Окрім цього, господарство продовжує виконувати свою роль як дослідницьке. Студенти, аспіранти та викладачі університету проводять актуальні дослідження. Так, наразі освоюють пересадження ембріонів, отриманих від елітних батьків. Задля поліпшення череди також вивчається, як різні рівні світла впливають на продуктивність тварин.

"Нині перед господарством нові виклики - гостро стоїть проблема нестачі електроенергії. Для подолання кризи використовуємо старий генератор, який заряджає трактор, але цього замало, тому шукаємо більш потужний. Але все це потребує додаткових витрат, які лягають на собівартість отриманої продукції. Ще одним не менш важливим викликом сьогодення є низька закупівельна ціна на молоко", - зазначає Юрій Росамаха, директор господарства.

Війна - це складний виклик, але разом ми сила, як і вся Україна...

Тракторист Тарас Благополучний.

Начальник відділу організаційної діяльності НДГ Микола Грунтковський та механізатор Віктор Гербут.

Юрій Росамаха вмикає генератор.

Фото автора.