Її повна назва — станція багатоканальної швидкої зарядки пристроїв з автономним блоком підсвічування. Простіша назва — портативні павербанки великої ємності. Виробником є вінницьке ТОВ «Промавтоматика». Назвали станцію Bandera Power.

«Наш національний герой Степан Бандера поклав життя у боротьбі за незалежність України, а ми даємо можливість бути незалежними від централізованого енергопостачання, ось такі паралелі», — розповів «Голосу України» керівник підприємства «Промавтоматика» депутат Вінницької міськради Михайло Ганчук (на знімку).

Співрозмовник уточнює, що станція є дітищем їхнього підприємства: від розроблення до промислового виробництва — все виконано фахівцями ТОВ «Промавтоматика».

Каже, в Україні не так багато виробників аналогічних приладів. Вони стали вкрай потрібні з того часу, відколи росія намагається позбавити нас електрики. До війни «Промавтоматика» спеціалізувалася на іншій продукції. Відгукнулися на нагальні потреби.

Тепер станції Bandera Power стали основною продукцією. Її найбільше потребують військові. Тому на них зосереджують основну увагу у постачанні. Хоча замовляють і цивільні. І не лише українці. Першу партію відправили споживачам з Німеччини.

Прошу співрозмовника пояснити, який функціонал мають їхні станції.

«З нашим пристроєм бойова група з п’яти-шести осіб може працювати на виконанні завдання без централізованого електрозабезпечення, їм його замінить Bandera Power, — каже Михайло Ганчук. — За цей час вони матимуть можливість зарядити телефони, планшети, тепловізори, квадрокоптери, станцію Starlink. Сам прилад можна зарядити протягом семи годин від централізованого електропостачання.

До речі, зарядний блок має невелику вагу — 6,1 кг. Ще одна його перевага — він максимально міцний, що важливо в умовах війни. Тут є дві розетки: одна на 12 вольт, друга на 220 В, це така само напруга, якою ми користуємося вдома. Має ще один елемент — діодний світильник, який дає достатньо світла не тільки у бліндажі чи окопі, а й у будинку, де можуть опинитися військові.

Саме для військових колектив підприємства відправив перші вироби безплатно.

Із збільшенням кількості замовлень у колективі вирішили розширити виробничі площі. Зокрема, вивільнили для цього основне приміщення, в якому раніше виготовляли світлодіодні світильники та деякі інші вироби. Навіть кафе і склад переобладнають під виробництво.

«Те, що залежить безпосередньо від нас, ми вирішуємо, а ось проблема з деталями залишається, — ділиться думками Михайло Ганчук. — Більшість з них робимо самі, на своїх потужностях. А ось акумулятори імпортуємо. Переважно це китайські вироби. Хоча завозимо їх з Європи».

Керівник підприємства наголошує, що встановили належний контроль. Неякісні вироби повертають продавцеві. Так само серйозно тестують власні станції перед тим, як відправити їх споживачу.

«Ми створили дослідницький центр з наших фахівців, вони працюють над удосконаленням станції, нові зразки відрізняються від перших кращою ефективністю роботи», — каже співрозмовник.

З початку війни на підприємстві виготовили понад тисячу зарядних станцій. З них менше 20 відсотків придбали цивільні побутові споживачі. Решта виробів відправили військовим.

Купують волонтери, є зарубіжні благодійники, які переказують кошти з проханням виготовити станцію для військових. Починали виробництво за власні кошти. Тепер оформили два гранти.

Звертаємо увагу Міноборони на співпрацю ТОВ «Промавтоматика» з Вінниці. Якщо продукція підприємства знайшла схвальні відгуки у підрозділах на фронті, то чому б військовому відомству не налагодили співпрацю і не забезпечити фінансуванням те, що потрібно для нашої Перемоги?..

Вінницька область.

Фото vn.20minut.ua