Така картина була б звичною для жнивної пори. Та початок нового року в багатьох аграріїв Івано-Франківщини нагадує жовтень-листопад. У господарствах ще молотять кукурудзу і сою. Із незібраними бобовими в селах є чимало городів.

Комбайни стрягнуть у полі

«У перші дні року було сонячно, до 17 градусів тепла. Сприятлива погода, аби завершити польові роботи. Бо з осені залишалося до збирання ще 100 гектарів кукурудзи, а земля мокра, — каже виконавчий директор ТОВ «Штерн-Агро» Ігор Гордійчук. — Комбайни і машини стрягнули, довелося заганяти на ниви тягачі».

На якість зерна кукурудзи такі пізні жнива не дуже впливають. Зате врожай пошкоджують кабани, та й людський фактор на додачу — спокуса наламати качанів для худоби. За всіма площами не встежиш...

«На щастя, вдалося зрушити проблему із сушінням зерна, адже кукурудза цієї пори має вологість 22—25 відсотків, — зазначив Ігор Гордійчук. — Наше підприємство базується в селі Грушка Тлумацької територіальної громади. Уклали угоду з елеватором у Городенці. Зі збутом вирощеного проблем нема — аби з вигодою для аграріїв. Вартість зерна кукурудзи нині орієнтовно 6,6 тисячі гривень за тонну. Щоправда, ринок цієї пори не активний через новорічно-різдвяні свята. З другої декади січня очікуємо на нові контракти».

Сою молотитимуть до весни

Лишень завершили збирати кукурудзу в СВК імені Шевченка, що в селі Тишківці Городенківської територіальної громади. Однак до сушіння ще досі є 500 тонн зерна.

«Добре, що порозумілися з енергетиками щодо подачі струму, адже сушильний комплекс має працювати в цілодобовому циклі, — розповідає голова СВК Роман Неміш. — За сорок років роботи в сільському господарстві та 22 роки керівництва — вперше така складна ситуація. Придбали потужний генератор, але ж його експлуатація коштує теж недешево, а гроші треба на догляд за озиминою та посівну».

Таке запізніле збирання Роман Неміш пояснює тим, що через посуху торік кукурудзою довелося пересівати деякі площі озимого ріпаку. Ото з тих полів і молотили тепер. Качаниста на полях стоїть у багатьох господарствах. А ще соя. Збиратимуть, коли вдарять морози і можна буде вийти в поле.

«Кукурудзу не встигли зібрати через дощі у жовтні-листопаді, — додає голова фермерського господарства «Гарант-Агро-М» із села Ясенів Пільний Городенківської ТГ Михайло Шкварок. —

Як тільки навесні домолотимо, часу на оранку вже не матимемо. Доведеться дискувати площі та одразу сіяти ярі культури. Через втрачені терміни не доберемо десь 10—20 відсотків урожаю сої, та й якість бобів погіршиться. Нині ціна за кілограм у межах 10—12 гривень. Деякі фермери збирали восени бобові з великою вологістю, а заготівельники приймали вирощене по 6 гривень за кіло. Важко вгадати, що краще, адже ніхто не міг передбачити нинішніх проблем із електропостачанням. Свого сушильного комплексу не маємо, а вклинитися на потужні елеватори непросто».

З обіговими коштами сутужно

Торік перед війною заготівельники приймали сою по 450—500 доларів за тонну, цьогоріч ледь виходить по 250, тобто удвічі дешевше. Натомість дизельне пальне за рік зросло в ціні майже удвічі, мінеральні добрива — утричі. Приміром, тонна нітроамофоски сягає 35—40 тисяч гривень. Засоби захисту рослин так само подорожчали.

«Попри складнощі, аграрії не забувають підтримувати Збройні Сили і територіальні громади, — наголошує Роман Неміш. — Прагнемо наблизити Перемогу. Розуміємо, що треба підтримувати економіку: компенсувати втрати держави через незасіяні землі в зоні бойових дій та дбати про продовольчу безпеку».

Івано-Франківська область.

Фото автора.