Пленарне засідання Верховної Ради України 12 січня 2023 року

Це передбачає ухвалений в цілому законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання учасниками бойових дій осіб, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України та інших питань» (№ 7322). Ним передбачається визнати учасниками бойових дій осіб, які не вступили до Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України або інших утворених відповідно до законів України військових формувань чи правоохоронних органів, однак брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів. 

Крім того, пропонується визначити коло осіб, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією рф проти України у період дії воєнного стану при здійсненні самооборони під час виконання завдань, пов’язаних із запровадженням і здійсненням заходів правового режиму воєнного стану.

Під час пленарного засідання Верховна Рада ухвалила в цілому низку ратифікаційних законопроектів. Зокрема, підтримано внесений Президентом проект закону про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом про участь України у програмі «EU4Health» (№ 0171). Ця угода спрямована на подальшу співпрацю України з ЄС, реалізацію спільних проектів та ініціатив. Загалом метою європейської програми «EU4Health» є покращення та зміцнення здоров’я населення європейських країн, сприяння здоровому способу життя та запобігання поширенню захворювань, захисту людей від серйозних транскордонних загроз, покращення наявності, досяжності та цінової доступності лікарських засобів i медичних приладів та зміцнення систем охорони здоров’я. Тож участь України в цій програмі полегшить секторальну інтеграцію України з Європейським Союзом.

Також підтримано законопроект про приєднання України до Марракеського договору про полегшення доступу сліпих, осіб з порушеннями зору або іншими обмеженнями з причин інвалідності сприймати друковану інформацію до опублікованих творів (№ 0159), що сприятиме виконанню Україною зобов’язань, взятих внаслідок приєднання до Конвенції про права осіб з інвалідністю. Тут, зокрема, йдеться про гармонізацію законодавства з положеннями Конвенції про права осіб з інвалідністю, та вжиття заходів для забезпечення реалізації прав осіб з інвалідністю, закріплених у зазначеній Конвенції, доступ до наукової, технічної, медичної та іншої професійної літератури та підручників у доступному форматі на іноземних мовах, а також можливості вивчення іноземних мов сліпими і особами з порушеннями зору або іншими обмеженнями з причин інвалідності сприймати друковану інформацію.

Ще один ухвалений в цілому проект закону — про ратифікацію Угоди  № 2 у формі обміну листами між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії про внесення змін до Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії (№ 0177), передбачає перегляд порогових значень, які застосовуються до державних контрактів на виконання робіт, постачання товарів та надання послуг, контрактів на виконання робіт, постачання товарів і надання послуг у комунальному та інфраструктурному секторах, договорів концесії на виконання робіт та надання послуг, уточнення методики їх розрахунку, а також визначає, що положення цієї угоди не поширюється на закупівлі деяких послуг у системі охорони здоров’я, які здійснюються за рахунок бюджетного фінансування.

З метою подальшого відмежування від СНД та зменшення договірно-правових зобов’язань у рамках цього утворення, координуючим центром якого є держава-агресор та учасниками якого на сьогодні є більшість держав, що прямо або опосередковано підтримують рф у її агресивній політиці проти України, Верховна Рада підтримала законопроекти про вихід з Угоди про порядок вирішення спорів, пов’язаних зі здійсненням господарської діяльності (№ 0162) та про вихід з Конвенції про передачу осіб, які страждають психічними розладами, для проведення примусового лікування (№ 0168).

У другому читанні та в цілому ухвалено законопроект про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо захисту прав та інтересів дитини у разі затримання або тримання під вартою її батьків     (№ 3603). Цим документом, зокрема, пропонується доповнити КПК України положенням, за яким уповноважена службова особа, яка на підставі ухвали слідчого судді, суду про дозвіл на затримання, затримала особу, зобов’язана негайно повідомити про наявність на утриманні такої особи дитини, яка залишається без догляду, орган опіки та піклування за місцем знаходження такої дитини для вжиття необхідних заходів щодо тимчасового влаштування дитини. Про вжиті заходи уповноважена службова особа має поінформувати затриману особу, прокурора, слідчого суддю, суд та приєднати копію листа до матеріалів кримінального провадження.

Ухвалений в цілому законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у Збройних Силах України та інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях» (№ 8098) спрямовано на забезпечення правової визначеності стосовно порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства в усіх без винятку утворених відповідно до законів України військових формуваннях. Відповідні зміни внесено до законів України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», «Про імміграцію», «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про Національну гвардію України».

Докладніше про результати пленарного засідання читайте в наступному номері.


Під час засідання.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.