Під час засідання.

Верховна Рада достроково припинила повноваження народних депутатів: Андрія Аксьонова — 294 «за», Андрія Деркача — 314 «за», Тараса Козака — 317 «за», а також Рената Кузьміна та Віктора Медведчука — 319 та 320 «за» відповідно.

«Мінус п’ять. Сьогодні Верховна Рада України ухвалила проекти постанов про дострокове припинення повноважень народних депутатів Аксьонова, Деркача, Козака, Кузьміна та Медведчука. Всі були в ОПЗЖ.

Що важливо! Вони позбавлені мандатів у абсолютно законний спосіб, Аксьонов сам написав заяву, по решті — надійшов Указ Президента про позбавлення їх громадянства. По всіх постановах — абсолютна підтримка зали», — так Голова Верховної Ради прокоментував у Фейсбуці ухвалене рішення.

За словами глави парламенту, вкрай важливо те, що «цих, так би мовити, «нардепів» позбавили мандатів у відповідності до законодавства — вкрай важливо, бо такі рішення не оскаржити»!

«І на цих голосуваннях очищення Українського Парламенту не завершиться», — констатував Руслан Стефанчук.

Крім, власне, питання позбавлення мандатів, народні депутати розпочали розгляд у другому читанні законопроекту «Про акціонерне товариство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (№ 8067).

Відповідно до цього законопроекту, державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» шляхом реорганізації буде перетворено на акціонерне товариство. Так планується підвищити ефективність діяльності установи, у тому числі через удосконалення корпоративного управління.

Підставою для розробки цього законопроекту, відзначили його автори, слугували зобов’язання України, встановлені: Законом «Про ратифікацію Гарантійної угоди (Україна: Комплексна (Зведена) програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій) між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку» від 15 травня 2014 р. № 1267-VII, Указ Президента від 8 листопада 2019 року    № 837 «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави», План пріоритетних дій Уряду на 2021 рік, затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів від 24 березня 2021 р. № 276-р, Стратегія підвищення ефективності діяльності суб’єктів господарювання державного сектору економіки, схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів від 27 травня 2015 р. № 662-р., рішення РНБО від 30 липня 2021 року «Про заходи з нейтралізації загроз в енергетичній сфері», введене в дію Указом Президента № 452/2021 від 28 серпня 2021 року.

Автори відзначили також, що на цей час існує законодавча заборона на використання майна атомних електростанцій, ядерних матеріалів та радіоактивних відходів для формування статутного (складеного) капіталу акціонерного товариства, 100 відсотків акцій якого належать державі. Це унеможливлює створення акціонерного товариства шляхом реорганізації (перетворення) державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» у встановленому законодавством порядку. Тому, аби Україна змогла виконати взяті на себе зобов’язання, й виникла необхідність напрацювання цього законопроекту.

Народні депутати також нагадали, що до парламенту було внесено урядовий законопроект № 7650, який мав врегулювати це питання. Однак щодо нього було отримано низку зауважень та пропозицій, врахування яких передбачало часткову зміну змісту.

Власне, цей законопроект — це нова редакція проекту, який враховує всі висловлені державними органами зауваження та пропозиції.

Проте проголосувати за проект закону народні депутати так і не встигли — затягнувся розгляд поправок, яких, за даними Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, надійшло 216. Лише 20 з них було враховано, по одній було враховано редакційно та частково. А 194 відхилено.

Голосування за проект закону відбудеться під час наступного пленарного засідання.


Мар'яна Безугла (у центрі).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут