22 грудня 2022 року.  Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі з прапором України з Бахмута, виготовленим олександрійською волонтеркою і збереженим українським воїном, у Конгресі США.

Прапор має дивовижну історію, розповіла голова Координаційного центру волонтерів Олександрії Ірина Кабанова. До волонтерського центру звернулася Віра Вовк, яка втратила на війні свого внука. Жінка принесла всі гроші, які назбирала на весілля онукові, та передала їх на потреби ЗСУ. Саме за ці кошти було придбано тканину, а одна з місцевих волонтерок пошила прапори. У вересні минулого року волонтери відвезли їх разом із гуманітарною допомогою у 57-му бригаду, яка на той час стояла під Херсоном. Один із воїнів поклав синьо-жовтий стяг собі під бронежилет із вірою в те, що він буде берегти і захищати його. Згодом бригаду передислокували в район Бахмута. На прохання комбрига солдат, який беріг прапор, передав його для вручення

Президенту під час його перебування в Бахмуті. А вже потім цей прапор Володимир Зеленський передав Конгресу США.

Згодом солдат, який передав стяг Президенту, попросив волонтерів з Олександрії привезти йому на заміну інший — чоловік непохитно вірить, що прапор оберігає, захищає його життя і допомагає у боротьбі з ворогом. Довго на синьо-жовтий стяг чекати не довелося. Учні гімназії ім. Т. Шевченка принесли до волонтерського центру прапор із підписами всього учнівського колективу, який вони пошили в ліцеї. Цей стяг волонтери відвезли згаданому військовослужбовцю 57-ї бригади в Бахмут 29 грудня. Крім названого, гарним подарунком для військових частини став мікроавтобус, придбаний для захисників за кошти небайдужих містян. А ще — шкарпетки та продукти.

«Без допомоги звичайних людей, друзів з-за кордону, які нам довіряють, підтримують Україну, та наших славетних захисників волонтери так потужно не змогли б допомагати. А всі разом ми потужна, могутня сила, яка працює на Перемогу», — зазначила Ірина Кабанова. І додала, що діти з гімназії ім. Т. Шевченка допомагають армії ще з 2014 року. Вони приносять до центру малюнки, плакати, солодощі та теплі речі. Усе, що необхідне хлопцям в окопах, вони збирали разом із батьками та вчителями. Саме це покоління підніме і відбудує Україну.

А прапор з Олександрії, який подолав таку далеку дорогу, безперечно є символом нашої національної єдності, гордості і майбутньої перемоги над окупантами.

Олександрія 
Кіровоградської області.

Фото надано автором.