Його роботи є у багатьох приватних колекціях, прикрашають Лебединку — улюблене місце відпочинку у Рівному, а також Музей металу Ніни Кроки.

— Якби хтось мені сказав колись, що я буду ковалем, то я би розсміявся, — зізнався Максим. — Але до такої ідеї я прийшов, бо у нас уже народився другий син і треба було утримувати сім’ю.

Максим позичив у старшого сина наколядовані гроші і пішов брати уроки у знаменитого коваля Сергія Торулі. Чоловікові сподобалося, коли метал підкорявся йому. Це помітив і Торуля, тож сказав: «Думка у правильному напрямку. Рухайся далі, не прогадаєш».

Спочатку взяв участь у конкурсі ковалів. Як аматор. Але його роботу високо оцінили. А вже наступного року, коли Ніна Крока знову організувала конкурс майстрів ковальської справи, то його танцюючий ангел справив враження на організаторів, і пані Ніна назвала його художником.

Нині у Ніни Кроки його робіт уже чимало, вони постійно у контакті з меценаткою ковальської справи.

Отже, пан Максим ось уже 17 років займається улюбленою справою. Поруч сини Владислав та Богдан (на знімку), які уже мають свої роботи.

— Не дивно, бо кузня поруч з хатою, де живемо, тож хлопці завжди зі мною, — констатує факт майстер-коваль.

Є ще один син Матвій. Йому лише 8 років, але у нього уже свої мрії — блогерство.

У майстерні Марчуків чимало робіт і у виконанні художників та вишивальниць. Максим стверджує, що одна з бабусь мала хист до малярства. А роботи з вишивки — справа рук дружини Тетяни. Вона використовує сучасні технології, зокрема й 3D.

А ми оглядаємо роботи господаря кузні. Вражають поєднанням металу з каменем, деревом, склом. Нині, у воєнний час, перейшов на дещо стандартні вироби — «буржуйки» із гелевих балонів. Вони відзначаються компактністю і зручністю.

При в’їзді в село є стилізований напис зі старовинним вуликом. Це також робота Максима.

У кузні у Марчуків завжди людно. Хто щось замовляє, а хто приносить якісь залізяки, аби згодилися ковалеві для виробів фронтовикам.

Двір Марчуків теж особливого дизайну. Поєднання робіт з металу та каменю, з елементами води та інших матеріалів. А прапор над воротами свідчить про патріотичний дух і шанування української символіки.

Рівне.

Фото автора.