Павільйони на зупинках громадського транспорту стали певною візитівкою територіальних громад. Розташовані вони вздовж автошляхів для інформації про населені пункти та є прихистком для пасажирів. Від їх облаштування залежить не тільки комфорт, а й безпека. Та ще — естетичне враження від красивих придорожніх об’єктів або ж, навпаки, дискомфорт від обшарпаних та обклеєних оголошен-нями.

«У попередні роки під час ремонтів доріг державного значення Івано-Франківщини біля зупинок громадського транспорту за кошти із держбюджету влаштовано заїзні кишені, посадкові майданчики, нові дорожні знаки, розмітку проїзної частини та пішохідних переходів, — інформує начальник Служби автодоріг в області Василь Буджак. — Однак і територіальні громади дбають про безпеку та комфорт своїх мешканців. Маємо досвід облаштування павільйонів на автозупинках за кошти із місцевих бюджетів».

Приміром, у Брошнів-Осадській територіальній громаді Калуського району є нові павільйони на всіх автобусних зупинках уздовж доріг державного значення Стрий—Мамалига та Креховичі—Дзвиняч. Їх встановили в 2019 році за ініціативи тодішнього голови ОТГ, а нинішнього депутата облради Назарія Іваніва. У селі Раків народний обранець облаштував такий об’єкт власним коштом.

Усі павільйони — стандартного розміру та дизайну. В них є лавочки для сидіння, поруч — акуратні урни для сміття. Не помітно наліплених оголошень. Чи то рука не піднімається таку красу паплюжити, чи комунальники відстежують порушників...

«Сучасні конструкції зручніші в монтажі та експлуатації, — додає Назарій Іванів. — Однак вартують уваги територіальних громад і громадських активістів павільйони з мозаїчними панно. Їх на території Івано-Франківщини є кілька десятків. Деякі добре збережені та стали окрасою автобусних зупинок. Хоча й занедбаних, із відбитими шматками сланцю, так само вистачає. Є сподівання, що їх відновленням зацікавляться органи місцевого самоврядування».

Василь Буджак наголошує, що автобусні зупинки — спільна справа Служби автомобільних доріг і територіальних громад. Підтримання чистоти та охайності павільйонів додає не тільки комфорту пасажирам, а й привабливості та іміджу населеним пунктам.

Івано-Франківська область.

На знімку: такі обнови є на всіх зупинках Брошнів-Осадської ТГ.

Фото автора.