Розпочну з того, що 24 січня до закарпатського корпункту «Голосу України» надійшла заява президії громадської організації «Товариства угорської культури Закарпаття» (ГО «ТУКЗ-КМКС»). У документі, зокрема, сказано, що товариство «висловлює протест» щодо необґрунтованого «звільнення директора середньої школи ім. Ф. Ракоці» в Мукачеві і вважає це «незаконним заходом», який «ставить під загрозу забезпечення якості угорськомовної освіти».

«Президія вважає зняття угорських прапорів і написів у населених пунктах Мукачівської територіальної громади свавіллям, таким кроком, що суперечить чинному законодавству, — ідеться далі у заяві, — тому стосовно цієї справи звернеться до правоохоронних органів».

А вже в четвер, 26 січня, в Ужгороді представники угорської громади Закарпаття у присутності керівників області Віктора Микити і Володимира Чубірка, як повідомили у прес-службі обласної ради, озвучили звернення до Президента України Володимира Зеленського «щодо цькування, образ та провокацій щодо їхньої громади».

Угорці занепокоєні тим, ідеться далі у повідомленні прес-служби облради, що такі дії можуть призвести до дискредитації України на міжнародній арені. Як приклад називають розпочату в угорських медіа кампанію з дискредитації України і українських військових. Наголошують також, що згадані дії не залишилися й осторонь ЗМІ ворога та були використані російською пропагандою проти України.

А депутат обласної ради Йосип Борто повідомив, що представники угорської громади Закарпаття разом з українцями пліч-о-пліч захищають Україну, надають прихисток ВПО та наближають Перемогу. Також він зазначив, що чимало представників угорської меншини загинули, виборюючи незалежність України. Щодо демонтажу національних угорських символів у Мукачівській громаді, які стали предметом заяви, Й. Борто наголосив, що вони були зняті без обговорення з громадськістю і без підтримки депутатів Мукачівської громади.

«Тисячу років українці й угорці жили разом і будували добробут нашого краю. Ні для кого не секрет, що угорці й Угорщина допомагають області й Україні з перших днів війни. Той, хто хоче створювати нестабільність, той хоче війни. Я особисто не бачу в угорцях образ Орбана, а в першу чергу — образ громадянина України з угорським етнічним корінням. Той, хто хоче посіяти війну між нами (українцями й угорцями), хоче війни як такої. Але війни не буде, бо ми її не допустимо», — акцентував голова Закарпатської облради Володимир Чубірко.

Звернення до Президента підтримав і етнічний угорець із Закарпаття Віктор Трошкі, доцент УжНУ, а нині — боєць 128-ї бригади ЗСУ, який звернувся до присутніх онлайн із фронту. «11 місяців тому ми, представники різних національностей, пішли боротися як за незалежну Україну, так і за право вільно спілкуватися рідною мовою. В умовах війни вчинки, про які йдеться у зверненні, неприпустимі», — зауважив солдат.

А ось як написав на своїй сторінці у Фейсбуці голова облвійськадміністрації Віктор Микита: «Угорська національна спільнота Закарпаття отримує максимальну підтримку, всебічну допомогу та розуміння від держави й органів виконавчої влади на місцях», — з такою заявою сьогодні вийшли під час зібрання представники угорської громади в нашому регіоні.

Останні тижні держава-терорист росія активно використовує у своїй пропаганді наратив про так звані «утиски угорської спільноти на Закарпатті» та акцентує на участі в цьому Української держави.

На жаль, ці фейкові меседжі генеруються й надходять також і з України. Оцінку такій діяльності окремих суб’єктів в умовах воєнного стану дадуть правоохоронні органи. Це в їхній компетенції».

Очільник області також висловив занепокоєння тим що вищеза-
значені провокації створюють загрозу можливого блокування допомоги ЄС для України, яка зараз є надважливою, та перспектив європейської інтеграції, що є пріоритетом для нашої країни.

«Ми не можемо цього допустити і не дамо використовувати українських угорців як об’єкт для маніпуляцій і ворожої пропаганди. Тому представники угорської національної спільноти Закарпаття сьогодні надіслали чіткий сигнал усім: є максимальна підтримка, всебічна допомога та розуміння від держави й органів виконавчої влади на місцях.

Приємно було почу-ти військового 128-ї ОГШБр Збройних сил України, етнічного угорця, кандидата фізико-математичних наук, доцента кафедри фізико-математичних дисциплін Українсько-угорського навчально-наукового інституту Ужгородського національного університету Віктора Трошкі, який долучився до зібрання в режимі онлайн безпосередньо з фронту. Віктор підтримав своїх колег, зазначив, що бійці на передовій стежать за подіями навколо угорської громади, і звернувся з проханням забезпечити мир на Закарпатті та зупинити тих, хто створює провокації. Його слова «В єдності наша сила» звучали гучно», — підкреслив В. Микита, висловивши вдячність представникам угорської національної спільноти Закарпаття за ініціативу та толерантність у захисті своїх прав, визначених Конституцією.

«Важливо, щоб уся Україна та наші європейські партнери розуміли, що існують лише провокації окремих фізичних осіб, але це питання локальне і воно не стосується державної політики, — акцентував голова ОВА. — Як представник Президента на Закарпатті, додам, що представники угорської національної спільноти, котрі проживають на території нашого регіону, є громадянами України, невід’ємними, інтегрованими та органічними членами українського суспільства.

Незалежно від етнічного походження, належності до національних спільнот нам гарантуються рівні громадянські, політичні, соціальні, економічні, культурні права і свободи, визначені Конституцією України.

Не дамо зовнішньому та внутрішньому ворогу розхитати Закарпаття і заблокувати підтримку ЄС для України», — завершує свій допис очільник області.

Ужгород.

Фото прес-служби облради.