Власне, нині й села вже немає, але люди пам’ятають про той центр, бо багатьом там допомогли повернутися до нормального життя.

Однак допомогу хворим на алкоголізм та наркозалежним надавали не тільки в Заваллі. Два десятки років таку гуманну місію здійснює релігійна громада Християн Віри Євангельської у Смордві.

Андрій Тітков, котрий координує функціонування реабілітаційного центру, розповів, що в ньому лікувалися понад сотня громадян із різних областей України. Тобто масштаб діяльності центру можна вважати всеукраїнським.

Цікаво, що лікування тут відбувається з допомогою молитви. Очевидно, що молитва — звернення до Всевишнього — має потужну цілющу силу і її щире слово лягає на благодатний Господній ґрунт. У реабілітаційному центрі в Смордві зуміли ці духовні істини не тільки донести до сердець і душ тих, хто там лікується, а й закласти з них міцний фундамент, на якому, власне, і відбувається оздоровлення. І насамперед духовне одужання водночас із фізичним, бо одне і друге — неподільні й нерозривно пов’язані.

У центрі також культивується помірна фізична праця в підсобному господарстві.

Але найбільше мене цікавило, чи відстежують Християни Віри Євангельської спосіб життя своїх пацієнтів після того, як вони повертаються у свої сім’ї, родинні кола.

— Так, — наголошує Андрій Тітков, — існує така практика, ми не залишаємо колишніх підопічних наодинці зі своїми клопотами. Більшість із них повертаються до повноцінного життя з усіма земними радощами і проблемами.

На жаль, дехто знову зривається і, як то кажуть, усе повертається на круги свої…

Як зрозумів, лікування молитвою та Словом Божим дає певний зцілюючий ефект. А чи спадало комусь на думку поєднати медичні, психологічні методи лікування алкоголізму та наркоманії з такими, які практикують у реабілітаційному центрі в Смордві?

І ще таке. Алкоголізм і наркоманія — недуги надто тяжкі, щоб ігнорувати навіть мінімальні результати методик, які дають позитивний результат. Адже й одне врятоване життя чи повернута в ритм повноцінної життєдіяльності доля однієї людини — вагомий результат на тлі хмільного безглуздя.

Розумію, що в декого сформувалося скептичне сприйняття діяльності таких реабілітаційних центрів, бо підстави для цього подекуди давали недобросовісні ділки, які найперше прагнули заробити на цьому, а лікування чи реабілітація було своєрідним прикриттям псевдодіяльності. Мабуть, органи влади чи відповідні служби мають відстежувати такі протиправні дії і давати по руках таким крутіям. На щастя, реабілітаційного центру в Смордві (на знімку) це не стосується.

За словами Андрія Тіткова, нині в Смордві на реабілітації мало хворих. Певною мірою на їх кількості позначилася війна, бо люди мають перебувати чи проживати за місцем офіційної реєстрації.

Млинів Рівненської області.

Фото надано автором.