Під час засідання.

Верховна Рада схвалила законопроект «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» (№ 8419), яким строк дії воєнного стану продовжено з 19 лютого 2023 року ще на 90 днів. Відповідне рішення підтримали 348 народних депутатів.

Також парламент схвалив (344 «за») законопроект «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації» (№ 8420). Мобілізацію так само продовжили ще на 90 днів.

Учора ж Верховна Рада призначила Василя Малюка на посаду Голови СБУ. За відповідне рішення проголосували 324 депутати: «СН» — 226, «ЄС» — 0, «Батьківщина» — 18, «Платформа за життя та мир» — 19, «За майбутнє» — 12, «Голос» — 0, «Довіра» — 15, «Відновлення України» — 17, позафракційні — 17.

На голосуванні був присутній Президент та вище керівництво країни.

У своєму виступі Володимир Зеленський, відзначивши роль Василя Малюка у протидії агресії, повернення та звільнення наших героїв, закликав народних депутатів підтримати його кандидатуру на пост глави СБУ.
Василь Малюк, у свою чергу, зауважив, що як військовий він все життя присвятив захисту країни та пообіцяв очищення служби від зрадників. Особливий акцент він зробив на боротьбі з колаборантами на всіх рівнях.

Водночас запитання до нового очільника СБУ могли поставити й народні депутати. Так, Соломія Бобровська («Голос») запитала про московську церкву. «СБУ виявляє ворожих агентів у рясі. 52 кримінальних провадження, 19 підозр і 6 вироків судів», — відповів В. Малюк, додавши, що є й такі, кого ми поміняли. Так, одного ворожого агента в рясі поміняли на 28 наших воїнів.

Нового керівника отримало й Міністерство внутрішніх справ — Ігоря Клименка. За відповідну постанову проголосував 321 народний депутат. Представляв пана Клименка Прем’єр-міністр.

Крім того, Верховна Рада у першому читанні проголосувала зміни до Держбюджету-2023. За відповідний законопроект № 8399 проголосували 266 депутатів.

Як повідомив представник «Голосу» Ярослав Железняк, у змінах до бюджету до видатків додають 5,5 млрд грн. Також скасовується норма про підвищення зарплат Нацраді відповідно до Закону «Про медіа».

Крім того, законопроектом передбачено:

— об’єднання/передача бюджетних програм Міністерства розвитку громад та територій та Міністерства інфраструктури шляхом зміни головного розпорядника бюджетних коштів на Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України;

— передачу бюджетної програми «Фонд ліквідації наслідків збройної агресії» від Міністерства фінансів до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України;

— об’єднання/передача бюджетних програм Державного агентства інфраструктурних проектів України та Державного агентства автомобільних доріг України шляхом зміни головного розпорядника бюджетних коштів на Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України.

Народні депутати в цілому (276 «за») ухвалили також законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг» (№ 6085).

Водночас 290 народних депутатів підтримали у першому читанні законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про оборонні закупівлі» щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях (крім відомостей про закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю) із забезпеченням захищеності державних замовників від воєнних загроз на період дії правового режиму воєнного стану в Україні» (№ 8381). Документ передбачає обов’язкове оприлюднення в системі Prozorro цін, за якими оборонні замовники купують товари і послуги для забезпечення армії.

Цього самого дня Верховна Рада розпочала розгляд законопроекту «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації» (№ 7198). Але, як повідомив Я. Железняк, обговорення документа затягнулося через поправки. Тож розгляд цього питання продовжать на наступному пленарному засіданні.

На початку пленарного засідання Верховна Рада закрила восьму та відкрила дев’яту сесію дев’ятого скликання. А також народні депутати ухвалили Постанову «Про порядок денний дев’ятої сесії дев’ятого скликання», План законопроектної роботи на 2023 рік та Постанову «Про організацію роботи Верховної Ради України під час проведення дев’ятої сесії в умовах дії воєнного стану».

У цілому було підтримано також зміни до Митного кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг (№ 6086).

Водночас за основу депутати підтримали законопроект «Про внесення зміни до статті 20 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо комплектування Збройних Сил України посадовими особами офіцерського складу на особливий період» (№ 8339).


Ігор Клименко, Василь Малюк.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.