Про таке інформує прес-служба Міністерства економіки України.

Що це: жест доброї волі, рука допомоги чи дарований кінь, якому, як відомо, в зуби не заглядають.

Хоча думки й розділились, проте процес обміну помалу набирає обертів.

Від початку програми найбільше ламп обміняли: кияни (162 тис.); дніпряни (88 тис.); харків’яни (80 тис.+); львів’яни (69 тис.). Нині програма діє в обласних центрах, Києві, Кривому Розі та Покровську, йдеться у повідомленні.

Обіцяють, що днями вона буде доступна в усіх районних центрах, окрім тимчасово окупованих Донецька, Луганська, Сімферополя та міста Севастополя.

Існує два доступні способи обміну ламп, кажуть у відомстві: через застосунок Дія та на Укрпошті. Кожен повнолітній громадянин України може брати участь в обміні, — наголошують організатори.

А ще в Мінекономіки пояснили, що в результаті заміни ламп розжарювання на LED-лампи, споживання електроенергії в моменти пікового навантаження на українську енергосистему, знизиться на 7—10 відсотків. (На що не підеш заради економії енергії!) Але станеться це, наполягають у відомстві, за умови масової заміни старих ламп... на енергоощадні.

У нас одразу зустрічна ідея. Чому б не піти далі і не замінити застарілі електричні побутові прилади — пральні машини, холодильники, — яких на теренах України, будьте певні, достобіса!..

Здав холодильник «Дніпро» 1964 року, на заміну отримай хоч і китайський, але Elenberg, або здав пралку Riga — маєш якийсь Bosh або Liebherr! І перше і друге класу А+++! Ну а що? Економити так економити! Між іншим, «агрегат класу А+++ витрачає майже вдвічі менше електроенергії порівняно з холодильником класу А+!», — роз’яснює Вікіпедія. Уявляєте, якою буде економія, якщо, для початку, замінити у країні всі агрегати періоду... недорозвиненого соціалізму і перебудови.

Нагадаємо

Програма реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації та Укрпоштою за підтримки Європейського Союзу.

Тим часом у соціальних мережах жваво обговорюють нову ініціативу. Ось допис зі сторінки у Фейсбуці експерта з питань енергоефективності Ігоря Черкашина, авторитетній думці якого у нас немає причин не довіряти.

— Ось такі лампи отримують поштою в обмін на лампи розжарювання для використання в житлових приміщеннях, — написав експерт і розмістив світлину. 

— Що сказати, це просто жерсть... — не стримує емоцій пан Ігор. — Насамперед: колірна температура — 6500, це так зване «холодне» світло. Це навіть не «денна», це саме температура для технологічних приміщень з обмеженням для довготривалого перебування людей. Якщо, звичайно, ці люди не хочуть втратити нормальний зір. Крім того, таке освітлення ніколи не повинно застосовуватися у приміщенні, де перебувають діти. Крім негативного впливу на зір, така температура викликає гіперактивність та збудження, — наголошує Ігор Черкашин.

 Як наслідок, попереджає фахівець, розлад сну. І застерігає, що найсильніше вироблення мелатоніну в організмі (дивіться у ГУГЛі) при-гнічується світлом із довжиною хвилі 450—480 нанометрів, тобто синім світлом. Порівняння із зеленим світлом показало, що синє зрушує у бік дня стрілку біологічного годинника в середньому на три години, а зелене — лише на півтори, і ефект синього світла тримається довше.

Тому в спальні, наголошує експерт, та у дитячій кімнаті мусить бути тільки «тепле» світло, з жовтизною, якщо по-простому.

Друга позиція — діапазон напруги 220—240 вольтів не витримує критики. Ці лампи, на думку фахівця, згорять при першому стрибку напруги! Це діапазон для Європи поза війною та з надійними мережами! (Тут ми дозволимо собі не погодитися й зауважити, що більшість побутових електротоварів у нас маркуються саме так — 220—240 вольтів).

Третя позиція — індекс кольору 80, продовжує пан Ігор. За такого індексу ми не сприйматимемо реальні кольори речей і предметів, якщо вони освітлюватимуться саме такими лампами!
Не дивуйтесь, якщо при денному світлі виявляться інші кольорові рішення, ніж вам здавалося під цією лампою: від макіяжу і до кольорової гами одягу...
Далі — пряма мова.

«Я не бачу на упаковці показників мерехтіння, але сумніваюся, що вони видатні... Кілька років для України працював міжнародний проект ПРООН з освітлення. Є чудові фахівці в інститутах НАНУ, зрештою, є спеціальний новий ДБН з освітлення!
Як можна вибрати таке для освітлення житлових приміщень! Що заважало залучити спеціалістів та провести грамотний відбір освітлювальних приладів?..

Висновок: використовувати у підсобних приміщеннях, сходових клітках та дворах. Щодо напруги, то як кому пощастить...

P.S. Подивився коментарі під перепостами, найбільше дивує позиція, що тільки невдячні обговорюють подарунки... Чого радіти, коли пхають непотріб під виглядом допомоги?
І чому це не треба публічно обговорювати, адже громадянське суспільство не дурне!».

А ще для тих, хто побачить у тексті лише зраду, Ігор Черкашин навів декілька посилань з історії своєї стрічки на документи, підготовлені фахівцями в рамках роботи спеціалізованого проекту технічної допомоги Програми малих грантів Глобального екологічного фонду (ПРООН-ГЕФ) спільно з профільним інститутом НАНУ.

Для побутового покупця АЗБУКА –

https://www.facebook.com/igor.cherkashyn/posts/1326276094098933

Для бізнесу та міст –

https://www.facebook.com/igor.cherkashyn/posts/1362743290452213

Для проектантів та будівельників, але іншим теж не завадить знати –

www.facebook.com/profile/100001496643438/search/?q=%D0%94%D0%91%D0%9D%2028

Така думка фахівця.

І ще декілька зауваг. Не найкраща, на наш погляд, ідея, що комусь з організаторів спало на думку саме обмінювати нові LED-лампи на вживані лампи розжарювання.

За логікою наших чиновників виходить, що ті співгромадяни, що з міркувань економії вже поміняли освітлювальні прилади, не заслуговують на безплатну LED-лампу! Адже міняти їм просто нічого.

Люди добрі, той, хто звик заощаджувати, вже давно — ще задовго до війни — позбувся «неекономних» ламп. І, звісно, утилізував старі. Невже ви наївно вірите, що хтось зберігатиме старі лампи розжарювання, очікуючи моменту, коли запропонують обміняти їх на світлодіодні? (А щоб не були такими розумними!)

Тепер, виходить, щоб отримати п’ять безоплатних лампочок, треба або викрутити у під’їзді лампи розжарювання, якщо пощастить, або купити у господарчих товарах ...

Ось допис одного із користувачів у Фейсбуці: «Отримав лампи на Укрпошті. Вартість у наших магазинах вроздріб 70—100 гривень. На заміну було придбано вітчизняні «Іскри» за 15.90 грн/шт.».

Отже, схоже, не все так просто? Лежалі «Іскри» пішли в діло, а на заводі, дивись, заходяться нарощувати виробництво! Адже продукція почала користуватися попитом!

Тим часом ще один допис: «Кінець Укрпошті! Отримати пенсію — півдня у черзі, сплатити всі комунальні платежі з цидулки — якийсь жах, отримати улюблений журнал, а тепер ще й лампи. Ой, не впорається»!

Насамкінець про сигнал читача, який Мінекономіки, Мінцифри та Укрпошті слід було б перевірити і, в разі підтвердження, виправити ситуацію.

Читачі повідомляють, що в Київській області програма буцімто не діє. Її (Київської області) просто немає в списку Дії. Також скаржаться на недостатню інформацію щодо параметрів ламп, які вони, чиє виробництво тощо.

Ну про параметри ми вам трохи розповіли. А вирішувати споживачам. Хоча, як кажуть, дарованому коню...