Подальші кроки з його реалізації обговорили на робочій зустрічі в обласній військовій адміністрації з представниками Шацької селищної ради, на території якої можливе будівництво цього ПП, йдеться на сайті Волинської ОВА.

В умовах повномасштабної війни з росією відкриття додаткового ПП «Адамчуки—Збереже» набуло дещо іншого змісту. Адже до 40 відсотків транспортних засобів, які перетинають МПП «Ягодин», переміщують вантажі, які до 24 лютого 2022 року перевозили через морські порти України. В рази збільшилася кількість вантажних автомобілів, які переміщують товари критичного експорту. На міжнародному ПП «Ягодин» нерідко утворюються величезні черги.  

Новий ПП «Адамчуки—Збереже» допоможе дещо розвантажити існуючі пункти пропуску, збільшити об’єми експорту агропромислової продукції та імпорту стратегічних товарів. 

Зауважимо: відкриття тимчасового пункту пропуску «Адамчуки—Збереже» на 2—3 місяці обговорювали з польськими партнерами ще до 24 лютого 2022 року. Зараз українська сторона знову ініціюватиме зустріч щодо цього питання.  

Начальник служби місцевих автомобільних доріг у Волинській області Оксана Грицюк доповіла, що проект будівництва дороги Ягодин — Адамчуки буде зроблено до кінця року. Добудовувати потрібно й кілометрову ділянку магістралі, яка б вела безпосередньо до берегів Західного Бугу. 

Що стосується автомобільної дороги Шацьк — Залісся — Грабове — Старовойтове протяжністю 12 кілометрів, то її капітально відремонтували ще в 2021 році в рамках програми Президента України «Велике будівництво». 

«Усі добре пам’ятають Європейські дні добросусідства, коли тимчасовий перехід «Адамчуки—Збереже» за кілька днів перетинало до 50 тисяч туристів. Сусідам-полякам цікаві наші культура та традиції. У відкритті пункту пропуску також зацікавлені й місцеві мешканці. Окрім цього, важливим буде розвиток інфраструктури як з нашої, так і з польської сторони», — вважає шацький селищний голова Сергій Карпук. 

Для безпосередньої реалізації проекту відкриття ПП «Адамчуки—Збереже» при Волинській ОВА плановано створити робочу групу. Обговорюючи цей проект, слід врахувати, що територія, про яку йдеться, розташована усього за кілька десятків кілометрів від недружньої нам сьогодні  Білорусі. Тож  можливі ризики.

На знімку: багато громадян дружньої нам Польщі в Дні добросусідства приїздять відпочити на Світязь та інші озера Шацького національного природного парку (світлину зроблено 8 серпня 2017 року на тимчасовому пункті пропуску «Адамчуки—Збереже»).

Фото автора.