Верховна Рада у другому читанні та в цілому схвалила законопроект «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації» (№ 7198). «За» — 275 народних депутатів.

Основні новації законопроекту озвучив народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк:

— компенсації надаватимуть виключно за майно (пошкоджене/зруйноване) з 24 лютого 2022 року;

— закон діятиме протягом трьох років після припинення або скасування воєнного стану на території, де такий об’єкт знаходиться (знаходився);

— закон не поширюватиметься на об’єкти, що на дату введення воєнного стану були на тимчасово окупованій території;

— компенсацію пропонують надавати виключно за пошкоджену або знищену житлову нерухомість: квартири, інші житлові приміщення (наприклад, кімнати у гуртожитках), будинки садибного типу, садові та дачні будинки, об’єкти будівництва, у яких зведені опорні та зовнішні конструкції.

Право на компенсацію отримають фізичні особи — громадяни України, які є власниками. Не зможуть отримати компенсації особи із санкційних списків, із судимістю за вчинення злочинів проти основ національної безпеки та їхні спадкоємці.

Водночас за пошкоджене майно отримати грошову компенсацію буде неможливо — для таких випадків пропонують виключно відновлення через будівельні роботи та/або надання будівельних матеріалів для них.

Відповідно до проекту, власники знищених квартир та інших житлових приміщень одержать житловий сертифікат — документ, що підтверджує гарантії держави профінансувати придбання квартири або іншого житлового приміщення (у тому числі такого, що буде споруджене в майбутньому) в обсязі визначеної грошової суми.

Верховна Рада також затвердила рішення Ради національної безпеки і оборони України від 22 лютого 2023 року «Про застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до фінансових установ російської федерації (№ 9045). Відповідну постанову напередодні вніс до парламенту Президент Володимир Зеленський.
Вказаним рішенням РНБО підтримала внесені Національним банком України пропозиції щодо застосування певних секторальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до фінансових установ російської федерації строком на 50 років. «За» відповідне рішення проголосували 325 народних депутатів.

У другому читанні та в цілому парламент прийняв законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної компанії 2023 року» (№ 8228-1).

Як повідомив міністр освіти Сергій Шкарлет у Telegram, згідно з документом, учнів 11-х класів звільнили від державної підсумкової атестації, а Національний мультипредметний тест проведуть у вдосконаленому форматі — два предмети будуть обов’язковими, а один — на вибір. Обов’язкові українська мова та математика, а третім можна вибрати історію України, іноземну мову, біологію, фізику чи хімію. Тестування проходитиме в один день.

Верховна Рада припинила повноваження народного депутата Олександра Трухіна («СН»). 

Продовження читайте в наступному номері «Голосу України».

Як  повідомила прес-служба Апарату Верховної Ради, рішення Верховної Ради України про позбавлення народного депутата України Лероса Г. Б. права брати участь в одному пленарному засіданні Верховної Ради України прийняте на пленарному засіданні 23 лютого 2023 року («за» — 261 народний депутат України).

Відповідне рішення прийняте згідно з висновком Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України про питання дотримання народним депутатом України Леросом Г. Б. дисципліни та норм депутатської етики (про висловлювання на пленарному засіданні Верховної Ради України 7 лютого 2023 року).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.