Без оголошення війни — наступ російської армії на Україну з неба, по землі та з моря, ракетні удари по всій території нашої держави.

Ми пережили перші хвилини шоку. Але вже в перші години повномасштабного російського вторгнення всі українці об’єдналися в боротьбі за Україну, в боротьбі за волю і життя.

Сотні тисяч чоловіків по всій країні пішли до військкоматів та новостворених бригад тер-оборони, щоб захистити своїх рідних і свої домівки. Сотні тисяч українців об’єдналися в допомозі армії. Тисячі людей прихистили у своїх квартирах співвітчизників, які тікали з-під обстрілів. Мільйони українців за кордоном виходили на мітинги, закликаючи світ допомогти Україні.

Увесь український народ на чолі з Президентом демонструє свою сміливість і стійкість усьому світу.

Наші захисники вибили російську армію, яка наступала на Київ. Столиця Русі-України вистояла.

Увесь світ побачив звірства, які чинять росіяни: розстрільні списки, закатовані люди, покалічені діти, розбиті будинки, лікарні, школи, дитсадки і спортивні арени, мародерство, терор і геноцид українського народу.

росія показала світу своє справжнє обличчя.

Рік болю, горя і втрат.

Україна продовжує боротьбу. Ворог намагався залишити нас без пального, але ми впорались. Ворог намагається залишити нас без світла, води і тепла, але і ці випробування ми проходимо гідно. Ворог проводить інформаційні атаки на свідомість українців, але ми не вимикаємо критичне мислення.

Через рік страшної війни — ми не самі. Україну підтримує весь цивілізований світ — і зброєю, і гуманітарною допомогою, і надаючи прихисток нашим жінкам та дітям. Світ побачив, що тільки допомагаючи Україні захиститись, можна спинити зло. Усі зрозуміли, що російський терор сам по собі не може припинитись і повзтиме, як ракова пухлина, по всій Європі, бо російське суспільство одержиме імперською величчю.

Історія обрала саме наш час для боротьби за свободу, життя та вільну Україну.

Наші воїни, лікарі, рятувальники, волонтери, енергетики, вчителі, підприємці, залізничники, митці, аграрії, всі, хто працює для перемоги, пишуть сторінку новітньої історії України. Кожен з них — в історії боротьби за Україну.

Дорогою ціною ми йдемо до перемоги. Кожен метр визволеної від окупантів української землі политий потом і кров’ю наших воїнів.

Вічна пам’ять, вічна шана Героям.

Ми вистоїмо, тому що наша доля — бути вільними. росія приречена програти.

Найголовніше — ми, українці, повинні бути в єдності. Війна рано чи пізно закінчиться. Мир настане і тільки в єдності ми збережемо незалежність України.

Ірина БОРЗОВА, народний депутатУкраїни.