Про це інформує Центр економічної стратегії (ЦЕС) - неурядовий український дослідницький центр з питань економічної політики. Центр здійснює незалежний аналіз найважливіших аспектів державної політики, а також працює над посиленням громадської підтримки економічних реформ.

У черговому дослідженні фахівці ЦЕС прописали кілька рекомендацій, яких варто дотримуватися владі, щоб стимулювати повернення українців з-за кордону. Ось вони.

Співпраця з країнами ЄС

Якщо вимушені мігранти залишаться за кордоном, українська економіка зазнає значних втрат (від 2,55 до 7,71 відсотка свого ВВП). Україна має донести до європейських партнерів, що нам необхідна допомога у поверненні біженців після війни.

Хоча якщо українці залишаться за кордоном, то європейські країни отримають пряму економічну вигоду, але і в разі їхнього повернення додому існуватиме непряма вигода для Європи.

Повернення біженців зміцнить економіку України, тому вона потребуватиме менше європейських коштів.

Швидка післявоєнна відбудова

Щоб українцям було куди повертатись, потрібно швидко відбудувати зруйновані регіони.

При цьому слід уникати помилок, яких припустилися під час післявоєнної відбудови в інших країнах: треба відновлювати не лише житлові будинки, а й інфраструктуру, узгоджувати, хто відповідає за відбудову кожного об'єкта, щоб різні організації не дублювали функції один одного, а також запровадити контроль за використання коштів, щоб уникнути корупції.

Допомога людям із постраждалих регіонів

Це можуть бути як грошові виплати, так і забезпечення житлом чи субсидування його оренди у регіонах України, які не зазнали руйнувань.

Допомога у пошуку роботи у безпечному регіоні, курси перекваліфікації

Багато українців кажуть, що вагомим стимулом повернутись в Україну була б добре оплачувана робота в безпечному регіоні.

З цим можуть допомогти як державні структури (як-от Служба зайнятості), так і приватні організації.

Наприклад, для біженців в Європі існують програми перекваліфікації, які оплачуються як урядами країн, так і благодійними організаціями. Такі курси могли б проводити і в безпечних областях України.

Відкриття ринку праці ЄС для українців після війни

Можливість працювати в ЄС без бюрократичних перепон для всіх українців може надати біженцям певність, що у разі повернення до України вони зможуть знову виїхати в ЄС, якщо захочуть.

Крім того, спільний ринок праці - один із основних принципів функціонування Європейського Союзу, тож якщо Україна прагне інтеграції в ЄС, рано чи пізно має відбутись інтеграція ринку праці.

Вл. інф.

Інфографіка зі сторінки ЦЕС у Фейсбуці.