Ідеологом і натхненником створення книжки свого часу став Віктор Огнев'юк (1957-2022) - український філософ, професор, академік НАПН України, фундатор і ректор університету, який очолював виш протягом 2007-2022 років.

Це дослідження рашизму як ідеології та соціальної практики, здійснене колективом авторів у складі відомих українських дипломатів та науковців - істориків, філософів, педагогів, політологів, соціологів та соціолінгвістів. До створення книжки долучилися В. Андрєєв, В. Брехуненко, М. Відейко, Б. Гуменюк, І. Гирич, Л. Масенко, Ю. Митрофаненко, О. Палій, В. Піскун, П. Полянський, В. Сергійчук, П. Чернега.

Презентацію дослідження модерував один із авторів - відомий дипломат, міністр закордонних справ України 2007-2009 років, керівник Центру дослідження Росії, проректор з міжнародної діяльності Університету Грінченка Володимир Огризко.

У книжці, яка є унікальною за своїм форматом і змістом, досліджуються витоки формування російського месіанства та експансіонізму, що стали підґрунтям для створення імперської ідеології "русского мира", набули гіпертрофованих рис та вилилися у пряму військову агресію проти суверенної Української держави.

Вл. інф.

Фото Укрінформ.