Чергове засідання Конгресу місцевих та регіональних влад під головуванням Президента України відбулося 4 березня у Львові.

«Головне завдання цього засідання Конгресу — не лише підбиття ключових підсумків роботи державних інституцій та місцевої влади протягом найскладнішого року для нашої держави — року війни, а й визначення рішень, щоб зробити нашу державу ще міцнішою. На всіх рівнях — від центральних урядових структур до управління громадами країни», — наголосив Президент.

У свою чергу Віктор Микита (на знімку) повідомив: «Відсьогодні поєдную роботу голови Закарпатської ОВА і голови Палати регіонів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Очолити Палату регіонів Конгресу — важлива та відповідальна місія для мене».

Далі очільник Закарпаття зазначає, що в умовах повномасштабної війни регіони показали, що здатні виконувати завдання загальнодержавного значення, самостійно генеруючи проекти та ідеї для розвитку територій, консолідуючи й концентруючи зусилля громад і місцевої влади для спільної перемоги над окупантами.

Він подякував Президентові України Володимирові Зеленському і членам Конгресу за довіру.

В. Микита у виступі на Конгресі, зокрема, сказав: «Ефективну роботу Закарпаття в умовах повномасштабної війни під час засідання згадували керівники різних міністерств та інші представники центральної виконавчої влади. Вони дали високу оцінку розробленим програмам, реалізованим проектам і консолідованій позиції громади в питаннях соціалізації та інтеграції ВПО у життєдіяльність краю.

Усе це — велике досягнення тилового регіону та кожного закарпатця, який не покинув країну, а залишився й продовжує щодня боротися, наближаючи Перемогу. Пишаюся тим, що очолюю край патріотів, воїнів та по-справжньому гідних людей».

Віце-прем’єр-міністерка Ірина Верещук під час виступу на засіданні Конгресу повідомила, що закарпатські регіональні проекти підтримки релокації бізнесу — одні з найкращих і найбільш ефективних в Україні.

А міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович наголосила, що Закарпаття — серед лідерів за реалізацією соціальних програм для вимушених переселенців.

У регіоні, зокрема, втілили пілотну ініціативу «Інтегрована підтримка через міждисциплінарні мобільні команди». За цим проектом на Закарпатті створили п’ять мобільних бригад, які надають соціально-психологічні послуги постраждалим від російської агресії. У складі кожної з них — соцфахівець, юрист, психолог і медик.

«Зараз на Закарпатті не прийнято вживати термін «ВПО». Це наша позиція з першого дня, і її підтримала громада. Це повноцінні мешканці краю, які пов’язали своє майбутнє життя та життя своїх дітей з нашим регіоном», — сказав В. Микита. Він також зазначив, що українці, які переїхали у наш край, розвивають тут регіональну економіку, принесли здорову конкуренцію, нові підходи, креативне бачення та колосальний досвід. За що закарпатці безмежно вдячні.

Окремий блок виступу В. Микити на Конгресі був присвячений захисту дітей в умовах повномасштабної війни. Він відзначив, що важливим напрямом роботи в регіоні у 2022 році було їх розміщення. З початку міграції на Закарпатті більш ніж 60 тисяч хлопчиків і дівчаток були зареєстровані як ВПО.

Водночас в області забезпечили розміщення, виховання, освітні послуги та інтеграцію у життєдіяльність краю для понад 1500 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, і дітей без супроводу батьків.

У регіональному контексті війна поставила перед місцевою владою надзвичайно складні виклики соціального характеру, які визначили пріоритетні на-прями роботи на всіх рівнях.

З перших днів початку міграції на регіональному рівні керівники Закарпаття обрали стратегію, яка передбачала роботу щодо соціалізації ВПО.

Аналіз ситуації вказував на те, що державний бюджет матиме колосальне навантаження для фінансування оборони країни. У зв’язку з цим було ухвалено рішення щодо розробки власних програм підтримки ВПО і пошуку додаткових джерел фінансування для їх реалізації.

«Завдяки ініціативам Президента України, першої леді, уряду та регіональним програмам ми досягли мети соціалізації ВПО та їх інтеграції у всі сфери життєдіяльності краю, — констатує В. Микита. — Важливо, що виконати надважливе завдання загальнодержавного рівня вдалося завдяки консолідації, ініціативі та за підтримки територіальних громад краю, які несли основне навантаження й продовжують це робити кожного дня».

Ужгород.

Фото зі сторінкиЗакарпатської ОВА у Фейсбуці.