Наша мова давня, давніша за німецьку, російську, турецька, вона входить у трійку найкрасивіших мов світу, за мелодійністю на конкурсах в Італії і Франції посіла друге місце. Від решти слов'янських вона відрізняється унікальними словами, правилами та винятковими літерами. Скажімо, букви «ї», без якої не буде слів «Україна», «Київ», «країна», «героїзм» не знайдете в жодній іншій абетці. 

Унікальним для світу є і графічне зображення мови наших батьків і прадідів. «Український рукопис – пропис, скоропис, каліграфія чи мистецтво письма – сягає своїм корінням у глибину віків та має тисячолітню історію. Так склалося, що вже понад три століття як український пропис втратив своє офіційне використання, – розповідає член журі конкурсу, кураторка проекту «Рутенія. Графіка української мови» Анжеліка Корнієнко. – Гражданський шрифт, яким ми користаємося замість абетки, створений для російської мови та насильно впроваджений на території всіх колоній московіі, знищив навіть пам'ять українців про свою писемність. Тепер, коли Україна вільна та незалежна, відновлюється і наше ключове культурне надбання – український рукопис, який є однією з головних граней історичної спадщини нашої держави». Тож, за її словами головне завдання конкурсу «Малюємо українською» – зацікавити дітей і молодь мовою, її походженням та історією, а з використанням пензля чи олівця показати її багатство і неповторність.

Однією з ініціатив проекту є й популяризація знань про графіку солов'їної, про українську абетку «Рутенія» – історично український шрифт.

На конкурс, який проводився вперше, надійшло 1473 роботи з різних куточків України та з 28 країн світу - Великої Британії, Данії, Франції, Швеції, Чехії, Німеччини, Болгарії, Таїланду, Іспанії, Польщі, Австралії, Італії тощо.

Журі відбирає роботи учасників.

Фото: Національний музей українського народного декоративного мистецтва

Член Національної спілки художників України, заслужений діяч мистецтв України Олесь Соловей назвав проект святом українського духу. «Понад 50 років великий подвижник, професор Василь Чебаник вболівав, впроваджував ідею української національної абетки», – каже він. Продовжуючи справу Георгія Нарбута, автора «Української абетки», яку презентовано у 1917-му, Василь Чебаник створив абетку «Рутенія», що графічно вирізняє нашу мову з-поміж інших. У ній риси графіки Київської Русі і Козацької доби, класичної кирилиці і латиниці, знаки і символи нації, мелодійність української, зафіксована лініями.

«Конкурс – це як сув'язь поколінь, що долучаються до відродження українського стилю в мистецтві українського шрифту, – наголошує Олесь Соловей. – Боже, яка геніальна українська земля! Діти від 3–4–5 років творять щось неймовірне! За їхніми малюнками можна надрукувати календар. Мова – це наша Батьківщина, у літерах Ї, І, Ґ наша ідентичність. Що найбільше знищували московські загарбники? Це нашу мову». 

Учасники виставки отримали дипломи.

Фото: Дарницька РДА

Журі відібрало фіналістів за трьома віковими категоріями: 6–10, 11–15 і 16–18 років. Переможцям, які прийшли на відкриття виставки, легендарний Василь Чебаник вручив дипломи. Усі роботи, подані на конкурс, увійдуть до електронного каталогу, який буде завантажений на ресурс онлайн-музею «UA.HЕRITAGE» після 17 березня 2023 року.

У рамках проекту з популяризації знань про графіку української мови у Національному музеї прикладного мистецтва також відбувся благодійний майстер-клас «Пишемо українською», який провели автори видання «Українські прописи для всієї родини» Вероніка Чебаник та Анжеліка Корнієнко у співпраці з громадською ініціативою ІнфоВАРТА & Рутенія. Графіка української мови.

Фото надано Анжелікою Корнієнко.