Тривожний перегук церковних дзонів, змучені, скорботні лиця матерів і мужні обличчя чоловіків у камуфляжі, сині та жовті тюльпани, букети сонячних нарцисів й ірисів кольору неба, квіти, квіти, квіти, а над людським морем, що заповнило собор і вилилося на подвір’я, молебень за загиблими – у Києві, у Михайлівському Золотоверхому монастирі відспівали полеглих за Україну Максима Михайлова («Непийпиво»), Юрія Горовця («Святоша»), Тараса Карпюка («Тарасій) та Богдана Лягова («Аполлон»). Попрощатися з Героями прийшли побратими, волонтери, небайдужі кияни.

Наприкінці грудня четверо українських військових із диверсійної групи «Братство» загинули під час виконання бойового завдання у Брянській області рф. Бійці, які знали відчайдухів і їхні друзі, згадують загиблих як світлих людей, таких, для яких слова «Україна понад усе» стали сенсом їхнього життя. Вони були громадськими активістами, учасниками Революції Гідності, сміливо стримували «беркутівців». Хлопці неодноразово, ще до повномасштабного вторгнення, брали участь в акціях з вимогами звільнити від московського патріархату Києво-Печерську лавру. 

Юрій Горовець «Святоша», 34 роки, став добровольцем і пішов захищати Україну прямо з Майдану ще у 2014 році. Воював під Іловайськом і Маріуполем. Актор і мандрівник був керівником групи, що діяла на ворожій території.

Одним із перших рушив на фронт і 38-річний Тарас Карпюк («Тарасій»), пройшов пекло Іловайська, був поранений.

Максим Михайлов («Непийпиво», 32 роки) захоплювався історією козацької доби, шив жупани, грав на кобзі. Власник кав’ярні у центрі столиці після 29 грудня мав одружитися, але 25-го загинув.

Наймолодший, 19-річний Богдан Лягов («Аполлон») долучився до групи на початку повномасштабного вторгнення. Щоб почати службу, він 26 лютого 2022 р. пішки прийшов на інший берег Дніпра.

Прощання з Героями проходило під звуки повітряної тривоги, вдруге цього дня оголошеної у Києві. 

Після молебню у Михайлівському Золотоверхому на Майдані Незалежності відбувся траурний мітинг.

Поховали Воїнів на Байковому кладовищі.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.