На початку засідання Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук презентував проект заяви українського парламенту про необхідність забезпечення відповідальності осіб, винних у вчиненні найтяжчих злочинів, за міжнародними правом на території України.

Починаючи з 19 лютого 2014 року, коли розпочалася тимчасова окупація Криму збройними силами російської федерації, рф здійснює на території нашої країни злочини проти людяності, воєнні злочини, злочини агресії та злочини геноциду, наголошують народні депутати. Ці злочини набули масового характеру після повномасштабного вторгнення на суверенну територію України 24 лютого 2022 року. Така ситуація потребує рішучого і дієвого реагування міжнародної спільноти шляхом притягнення російського керівництва до міжнародної кримінальної відповідальності.

Під час засідання.

Відтак Верховна Рада закликає міжнародну спільноту здійснювати найжорсткіший політичний та санкційний тиск на російську федерацію та її посадових осіб, включаючи найвище керівництво.

Український парламент також звертається до сторін — учасниць Римського статуту із закликом здійснити всі можливі заходи для виконання рішення Палати попереднього провадження Міжнародного кримінального суду про видачу ордера на арешт президента російської федерації володимира путіна та уповноваженої з прав дитини в офісі президента рф марії львової-бєлової та їх подальшої передачі в розпорядження Суду відповідно до взятих на себе зобов’язань згідно з Римським статутом.

Водночас Верховна Рада підтверджує свій заклик із приводу створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України, який матиме юрисдикцію для розслідування та притягнення до відповідальності вищого політичного та військового керівництва російської федерації тощо. За цю постанову (№ 9122) народні депутати віддали 335 голосів.

Крім того, Сергія Шкарлета звільнили з посади міністра освіти і науки. За це рішення проголосували 295 народних депутатів. Цього дня парламентарії розглянули ще кілька кадрових питань. Зокрема, проголосували за відставку міністра з питань стратегічних галузей промисловості Павла Рябікіна та віце-прем’єр-міністра — міністра цифрової трансформації Михайла Федорова. Народні депутати також схвалили постанову про дострокове припинення повноважень свого колеги — Михайла Забродського (307 голосів).

Цього дня в сесійній залі також заслухали звіт про виконану роботу Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права в умовах збройної агресії російської федерації проти України. Доповідав із цього питання голова ТСК Олександр Бакумов. Також парламентарії підтримали звіт Тимчасової спеціальної комісії з питань моніторингу отримання і використання міжнародної матеріально-технічної допомоги під час дії воєнного стану.

Про діяльність комісії протягом шести місяців доповідала її очільниця Олександра Устінова. У понеділок також звітував голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування обставин, що призвели до смерті судді Автозаводського районного суду міста Кременчука Полтавської області Олександра Лободенка та міського голови міста Кременчука Олега Бабаєва, — Михайло Цимбалюк.


Олександр Бакумов.


Олександра Устінова.


Михайло Цимбалюк.

Перший крок до створення державного реєстру санкцій зроблено

(Продовження)

«У ці дні наші помисли, безумовно, з героїчними захисниками України, нашими Збройними Силами, усіма, хто не лише стримує ворога, а й готує нашу велику Перемогу», — сказав, відкриваючи пленарне засідання, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

«Наші думки в ці дні з незламним Маріуполем, який рік тому мужньо тримав оборону проти агресора, що вторгся на наші землі, — зауважив глава парламенту. — Ми також згадуємо жертв бучанської трагедії, де сталося масове вбивство українського цивільного населення, де український народ зазнав жорстокого геноциду. В нашій пам’яті кожне місто і кожне ім’я».

Руслан Стефанчук наголосив: «Нині й назавжди наші серця із легендарним воїном «Да Вінчі», командиром спецпідрозділу, Героєм України Дмитром Коцюбайлом. Ми ніколи не пробачимо. Ми обов’язково покараємо вбивць по-звірячому розстріляного у полоні нашого славного воїна Олександра Мацієвського, останніми словами якого були слова «Слава Україні». Ці слова обов’язково стануть вироком його вбивцям, як і усім, хто вчиняв вбивство, катування і мародерство. Покарання злочинців буде незворотним. Початок притягнення до відповідальності покладено високим і справедливим рішенням Міжнародного кримінального суду про видачу ордера на арешт президента російської федерації путіна. Наша жертва не залишиться безкарною, ми ніколи не пробачимо вбивць, як і ніколи не забудемо полеглих у боях за Україну воїнів та всіх мирних громадян, які загинули внаслідок злочинної російської навали».

Народні депутати вшанували пам’ять полеглих у боях та загиблих мирних громадян хвилиною мовчання.

Народні депутати 311 голосами підтримали в першому читанні зміни до деяких законів щодо застосування санкцій (№ 8392). За словами голови Комітету з питань правової політики Дениса Маслова, ця законодавча ініціатива має вдосконалити процедуру розгляду позовів про звернення-стягнення на майно підсанкційних осіб. «Це потрібно Вищому антикорупційному суду, щоб мати можливість якісно розглянути такі справи і щоб потім не було проблем у європейських судах», — зазначив парламентарій. Ще одне важливе положення законопроекту — створення реєстру підсанкційних осіб. Це допоможе адвокатам, нотаріусам, банкам свідомо чи несвідомо не сприяти таким особам в ухиленні від санкцій. «Створення такого реєстру є передумовою для введення кримінальної відповідальності за ухилення чи сприяння ухиленню від санкцій», — наголосив Денис Маслов.

Під час обговорення законопроекту представник фракції «Батьківщина» Іван Крулько назвав створення Державного реєстру санкцій важливими кроком. «Безперечно, російському бізнесу, який підтримує країну-агресора, який сплачує податки в країні-агресорці, не місце в Україні, — акцентував він. — Має бути чіткий санкційний механізм, щоб такий бізнес в Україні не працював та не міг спонсорувати тероризм путіна і його кліки». Водночас парламентарій звернув увагу на механізм визначення розпорядника такого державного реєстру. За його словами, нині у профільному комітеті триває дискусія, хто має бути розпорядником Державного реєстру санкцій -РНБО чи Міністерство юстиції України.

На вимогу двох фракцій з трибуни виступив представник фракції «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко. За його словами, через політичні переслідування Одеська обласна рада, незважаючи на договір оренди приміщення, викидає волонтерів «Гончаренко-центру» на вулицю. «Маскувальні сітки не потрібні, допомога ЗСУ не потрібна, нічого не потрібно, присилають «тітушню» і в «найкращих» традиціях діють», — зауважив він.

Народний депутат закликав колег та Президента відреагувати на цю ситуацію.

Народні депутати розглянули та ухвалили 263 голосами в цілому з техніко-юридичними поправками проект змін до Податкового кодексу щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки (№ 8131). Також в цілому ухвалено законопроект про внесення змін до Кодексу з процедур банкрутства (№ 4409) — «за» 255 голосів.

У другому читанні та в цілому парламентарії ухвалили зміни щодо державної системи моніторингу довкілля, інформації про стан довкілля (екологічної інформації) та інформаційного забезпечення управління у сфері довкілля (№ 7327), а також зміни до деяких законодавчих актів щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності      (№ 6464).

Затим народні депутати підтримали в першому читанні зміни до прикінцевих та перехідних положень закону про судоустрій і статус суддів у зв’язку з рішенням Конституційного Суду щодо забезпечення безперервності здійснення правосуддя найвищим судом у системі судоустрою України (№ 5456-д). У першому читанні розглянули та ухвалили також проект змін до Кодексу цивільного захисту України щодо матеріально-технічного забезпечення заходів у сфері цивільного захисту (№ 8257). Також за основу підтримано зміни до закону про оборону України щодо удосконалення процедур управління оборонними ресурсами (№ 8187).

У другому читанні та в цілому парламентарії підтримали зміни до статті 20 закону про військовий обов’язок і військову службу щодо укомплектування Збройних Сил України посадовими особами офіцерського складу на особливий період (№ 8339). Як зауважив народний депутат Дмитро Разумков, ці зміни дозволять справжнім героям отримувати офіцерські звання навіть без свідоцтва про вищу освіту. Лише командири визначатимуть того, хто справді є достойним, щоб бути офіцером та керувати людьми, а головне — зберігати їхні життя, наголосив він.

На вимогу двох політичних фракцій виступив Віталій Войцехівський. Він звернув увагу на історію з рейдерським захопленням підприємства на Черкащині.

Народні депутати взяли за основу зміни до прикінцевих та перехідних положень Бюджетного кодексу щодо використання коштів з рахунків на підтримку України (№ 8433). У другому читанні та в цілому ухвалили проект закону про виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю, завдану спричиненими військовою агресією проти України пораненням або загибеллю під час проходження публічної служби, виконання обов’язків на об’єктах критичної інфраструктури та здійснення професійної журналістської діяльності (№ 7353). Також в цілому підтримано зміни до закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування щодо призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії (№ 8198).

У повторному другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками прийнято проект закону про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон (№ 2365). У цілому також ухвалили зміни щодо виплати грошової винагороди ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань (№ 7295). У першому читанні підтримано проект закону про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України (№ 8263).

Насамкінець парламентарії включили до порядку денного сесії, визначили невідкладними та скоротили строк внесення альтернативних законопроектів два проекти змін до закону про Державний бюджет на 2023 рік щодо забезпечення видатками сектору безпеки і оборони (№№ 9105 і 9105-д).

Народні депутати вітали з днем народження колег Оксану Савчук, Олександра Матусевича та Юрія Павленка.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.