Розпочалось пленарне засідання традиційно — з виконання Державного гімну та хвилини мовчання на спомин про всіх полеглих у боях за Україну, а також усіх мирних громадян, загиблих внаслідок злочинної агресії російської держави-терориста.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк (на знімку) з парламентської трибуни порушила питання депортації українських дітей.

«путіну виписали ордер на арешт. Це та подія, якої ми чекали, і, безумовно, аплодуємо Міжнародному кримінальному суду. І ви знаєте, що ордер пов’язаний зі злочинами проти українських дітей, їх насильною депортацією та русифікацією. Це одна з ознак геноциду, до речі, яка виписана спеціальною конвенцією Організації Об’єднаних Націй. Та поки Міжнародний суд формує звинувачення проти путіна і його банди, наші діти залишаються фактично в заручниках у країні-агресорі», — наголосила вона, додавши, що росія депортувала 16 тисяч 226 українських дітей.

Це офіційна цифра, підтверджена документально, зауважила віце-спікерка, але насправді вона значно більша.

— Країна-терорист — російська федерація не дозволяє нашим дітям повернутися до родичів, бодай навіть подати якусь звістку про себе. Їх показали на камери, всиновлюють, а також поза камерами фактично вони перебувають у фільтраційних таборах, їх налічується вже понад 40. Вони називають їх освітніми таборами, але насправді це табори геноциду, — констатувала Олена Кондратюк, додавши, що Верховна Рада неодноразово засуджувала такі дії та ухвалювала окремі постанови. — Але, на жаль, реакція профільних міжнародних організацій, до яких ми зверталися, які б мали фактично займатися питаннями захисту прав дітей, недопущенням їх вивезення до рф, є дуже і дуже слабкою.

У цьому контексті заступниця глави парламенту згадала про Комітет ООН з прав дитини та Міжнародний Комітет Червоного Хреста.

«Тому нам треба діяти активніше і голосніше. Насамперед, звісно, весняна сесія ПАРЄ, і ми дуже розраховуємо на те, що відбудуться термінові дебати. Це буде перша політична оцінка саме питанню з міжнародним документом, яка зафіксує порушення прав українських дітей, що здійснює країна-терорист — російська федерація. Друге. Це саміт лідерів країн Ради Європи, який відбудеться наприкінці травня в Рейк’явіку. Третє. Це саміт голів парламентів країн ЄС», — наголосила вона, закликавши колег по парламенту порушувати це питання на всіх зустрічах.

Окремо політик зауважила, що парламентські зусилля все ж знаходять підтримку в світі — Єврокомісія разом із Польщею та ООН започатковують ініціативу щодо пошуку українських дітей.

Перейшовши до розгляду питань порядку денного, народні депутати проголосували в цілому законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури» (№ 7616), який передбачає реформу в рибній галузі.

Представник Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, назвавши законопроект складним та реформаторським, зауважив: «Комітет достатньо довго над ним працював, було багато супротиву. Але нині всі зрозуміли, що це дуже гарна реформа і вона потрібна галузі, і її підтримують. Завдяки урядовому експерименту ми маємо дуже хороші результати».

Так, за його словами, станом на 20 березня 2023 року було проведено вже 255 аукціонів і в місцеві бюджети було сплачено 11 мільйонів гривень. Для порівняння, за минулий рік сплата за промисловий вилов була менш як 10 мільйонів гривень.

У цілому було ухвалено також законопроекти:

«Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв’язку з ратифікацією Додаткового протоколу до Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму, а також до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення боротьби з тероризмом» (№ 8146);

«Про внесення змін до Закону України «Про географічні назви» щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України» (№ 7253);

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою розвитку авіації загального призначення, адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу у сфері цивільної авіації, встановлення додаткових механізмів здійснення ефективного контролю за забезпеченням безпеки авіації та дерегуляції господарської діяльності у галузі цивільної авіації» (№ 6405).

У першому читанні депутати підтримали законопроекти:

«Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов’язаних із здійсненням заходів правового режиму воєнного стану» (№ 8312);

«Про внесення зміни до статті 8 Закону України «Про критичну інфраструктуру» (щодо врегулювання спорів, предметом яких є право власності держави на об’єкти критичної інфраструктури, що перебувають у державній власності)» (№ 8316);

«Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи» (№ 8219);

«Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо уточнення підстав перегляду рішення суду за нововиявленими обставинами у справах про встановлення дієздатності особи» (№ 7021);

«Про внесення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини» щодо незанесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток України окремих об’єктів культурної спадщини» (№ 8273);

«Про внесення змін до Закону України «Про культуру» щодо впровадження та ведення електронних реєстрів обліку та управління культурною спадщиною та культурними цінностями України» (№ 8024);

«Про внесення змін до Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» щодо соціальних нормативів у сфері культури» (№ 8395).

Крім того, за основу було прийнято законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва» (№ 8290), який передбачає удосконалення чинного законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів, кормів, здоров’я та благополуччя тварин і його гармонізації з законодавством ЄС, належне виконання міжнародних зобов’язань України.

Включивши до порядку денного, депутати в першому читанні ухвалили й проект закону «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення порядку закриття кримінального провадження, розпочатого за фактами вчинення правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку» (№ 8375).

Верховна Рада за основу також ухвалила законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення порядку відзначення видатних заслуг у сфері культури» (№ 8374), який створить можливість і механізм для позбавлення державних нагород осіб, які зрадили українську державу.

«До другого читання цей законопроект треба буде ще доопрацювати і внести певні корективи, але я маю надію, що після голосування уже остаточно ми зможемо очистити нашу державу», — зауважила під час обговорення проекту Софія Федина («ЄС»).

Розглянувши проект закону «Про дошкільну освіту» (№ 8030) авторства, зокрема, Володимира Воронова та альтернативний до нього проект № 8030-1, серед авторів якого Наталія Піпа, народні депутати за основу підтримали основний проект — № 8030.

Він, за словами В. Воронова, пропонує нову візію у сфері дошкільної освіти, нові засади державної політики з урахуванням найкращого світового досвіду, викликів та євроінтеграційних процесів.

Цього ж дня було ухвалено проект постанови про здійснення начальником Бехтерської сільської військової адміністрації Скадовського району Херсонської області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» (№ 9119). А також розблоковано підписання ухвалених раніше законів № 8274 щодо встановлення тимчасових особливостей визначення митної вартості товарів, що вивозяться за межі митної території України, та № 7628 «Про колективні угоди та договори».

Крім того, на повторне друге читання було спрямовано законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення якості вищої освіти» (№ 8095).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут