Микола Грунтковський та Микола Журавель постійно в полі.

Але воно відчуває всі проблеми, які стоять перед аграріями нашої країни сьогодні. Це і постійна небезпека повітряних тривог, і брак кваліфікованих кадрів, бо вони виконують завдання на фронті, і обмеженість фінансування, і різке зростання цін на добрива, насіння, засоби захисту рослин, енергоносії. Але весна змушує всіх працівників навчально-дослідного господарства (НДГ) максимально зорганізуватися і виконати поставлені завдання.

Передусім це догляд за озимими культурами. Восени господарство посіяло 680 гектарів озимої пшениці, що більше минулорічного на понад 100 гектарів. Уже відбулося перше підживлення озимини на всіх засіяних площах.

Зараз посіви боронують роторною бороною, щоб забезпечити активне дихання і розвиток рослин. Водночас проводиться закриття вологи на площах, де невдовзі буде посіяно соняшник, кукурудзу, сорго та інші ярі культури.

Це понад 1700 гектарів.

Наші пращури казали: «Сієш у грязь — будеш князь». А отже, вже сьогодні НДГ Великоснітинське повним ходом сіє ячмінь, далі на черзі овес. У полі працює чотириметрова сівалка Great Plains (США) із трактором Valmet.

Директор господарства Микола Журавель постійно в полі разом із механізаторами. Як досвідчений механік, може в будь-який момент прийти на допомогу в разі якоїсь нестандартної ситуації. Якість виконання робіт постійно контролює головний агроном Сергій Запольський. Його завдання — не допустити огріхів в роботі кожного механізатора і польового агрегату. Адже весняне поле помилок не пробачає.

Ректорат постійно тримає в полі зору ситуацію в навчально-дослідних господарствах. Ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко, незважаючи на велику напруженість роботи в університеті, часто виїжджає в поля, цікавиться виробничими процесами, умовами праці трудівників, допомагає слушними порадами із свого багатого життєвого і виробничого досвіду.

Проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк та начальник відділу організаційної діяльності НДГ, Боярської ЛДС та навчально-виробничої практики Микола Грунтковський не тільки за службовим обов’язком, а й за покликом душі постійно бувають в навчально-дослідних господарствах, цікавляться перебігом польових робіт, за необхідності, допомагають у вирішенні виробничих та організаційних питань, забезпечують тісний зв’язок з університетом.

Згідно з навчальним планом у всіх НДГ проходять навчально-виробничі практики студентів. Це головним чином майбутні агрономи, механіки, спеціалісти із захисту рослин, ветеринари, технологи та інші. Плани побудовані так, щоб була прив’язка до основних технологічних процесів у полі та на фермі.

НУБіП України та його відокремлений підрозділ «Великоснітинське НДГ імені О.В. Музиченка» роблять свій реальний внесок у нашу спільну Перемогу.


Робітник Віктор Григорина.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.