— До війни я часто заходив на сайт Reddit-r/ Ukrаinе, — розповідає Олександр Яновський. — Тепер звернув увагу, що там багато людей, які висловлюють підтримку нашій державі у війні з росією. До того ж це люди, які проживають у різних куточках світу. Але думками вони поруч із нами. Звернувся до адміністратора з проханням організувати збір коштів на підтримку наших військових. Отримав погодження і став працювати.

Упродовж 28 годин благодійники скинулися на суму понад 10 тисяч американських доларів! За словами пана Олександра, йому вдалося зібрати кошти спершу на один автомобіль, потім ще на два, а також на три дрони і один старлінк.

Каже, все це передав фонду «Енергія Відродження». Співпрацює з ним, бо знає організаторів фонду, його керівника і довіряє цим людям. Упевнений: все, на що зібрано кошти, буде доставлено військовим, які цього потребують. З допомогою одного із придбаних ним автомобілів вдалося врятувати життя нашим військовим. Про це розповіли бійці. Машиною евакуювали поранених під час обстрілу. Чи вцілів транспортний засіб, про це він не знає.

У тій само спільноті наш земляк познайомився з болгарином, його теж звати Олександр. Заприятелювали, спілкуються. Болгарин щоразу під час розмови бажає нам Перемоги над росією. Він вирішив особисто підтримати наших захисників. Запитав вінничанина про необхідні потреби. Яновський назвав генератори, бензопили, ноутбуки.

Його новий товариш одразу відгукнувся. За власні кошти придбав два генератори. Їх уже доставили до Вінниці. Пообіцяв також бензопили, ноутбуки. Тільки трохи згодом. Щоправда, болгарський благодійник просив не називати його прізвище в публікації.

— Він відверто сказав мені, що у Болгарії багато тих, хто підтримує рашку, — розповідає співрозмовник. — Саме через це чоловік просить не згадувати його, аби зайвий раз не викликати на себе гнів проросійських земляків.

Але пообіцяв і надалі допомагати нам перемогти окупантів. До цього залучає друзів, які розділяють його позицію.

Війна згуртовує людей із різних країн. Це видно, зокрема, з діяльності благодійного фонду «Енергія Відродження». Як пояснив Яновський, фонд має партнерів у різних країнах світу. Волонтер звертається до наших читачів, які мають можливість підтримати захисників, робити це через фонд «Енергія Відродження». Зробити це можна за посиланням https://energyofrebirth.com/to-contribute.

До речі

Керівник БФ «Енергія Відродження» депутат Вінницької облради Олег Легеза боронить країну у складі одного з підрозділів Сил спеціальних операцій. Ініціатором створення організації є також депутат Вінницької облради Андрій Поліщук.

Вінниця.

Фото надано Олександром Яновським.