Серед інших питань депутати заслухали звіт директора комунального підприємства «Волиньприродресурс» Анатолія Капустюка про результати роботи з вересня 2020 року по грудень 2022-го.

Як поінформував депутатів Анатолій Капустюк, за звітний період підприємством видобуто понад 13 тонн бурштину. Реалізовано його більш як на 150 млн гривень. Загальний дохід за звітний період становив понад 120 млн гривень, а прибуток — майже 30 мільйонів. Оплачено ренти з видобутку 12,4 млн гривень. Працівникам, які здебільшого є мешканцями регіону з надлишковими трудовими ресурсами, виплачено майже 58 млн гривень заробітної плати. Сплачено податків до бюджетів різних рівнів на понад 36 млн гривень, зокрема 4,2 млн — до обласного бюджету.

На жаль, як зазначив доповідач, після повномасштабного вторгнення росії «живих» аукціонів з продажу бурштину КП «Волиньприродресурс» не проводить. Реалізація «сонячного каменю» здійснюється в онлайн-режимі за цінами, затвердженими Міністерством фінансів. Усі інші видобувні підприємства України не використовують цей класифікатор, вважаючи його рекомендаційним. Як наслідок — вони продають бурштин іноземним компаніям або за кордон за мінімальною, у 10 разів меншою, ніж «Волиньприродресурс», ціною, а далі перепродують кінцевим отримувачам у Китай чи інші країни. Тож різниця в ціні лишається там, тобто Україна втрачає податки, — зазначив Анатолій Капустюк.

Зокрема Житомирська та Рівненська області, які мають 86 ліцензій та стільки само видобувних компаній, за минулий рік разом сплатили 7,2 мільйона гривень рентних платежів, а «Волиньприродресурс» — понад 7,5 мільйона. Тобто КП «Волиньприродресурс» сплатило ренти більше, ніж усі бурштинові підприємства України, чим сприяло наповненню бюджетів громад, на території яких працює.

Звітуючи перед депутатами облради, Анатолій Капустюк зауважив, що видобуток бурштину міг би бути значно більшим, але роботу підприємства гальмує законодавча колізія.

«У нас погоджений доступ до земель, але працювати ми можемо винятково на територіях, вільних від лісових насаджень. Маємо заліснені площі, звертаємося до лісівників, а вони кажуть, що на цій ділянці планових рубок не передбачено. Державною службою геології та надр України, профільною комісією Мінекології розробляються способи подолання цих двозначностей. Ми зацікавлені у внесенні таких змін, адже наша робота напряму пов’язана з наявністю вільних територій для видобутку», — зауважив керівник підприємства.

Депутати, які взяли участь в обговоренні звіту, висловили сподівання, що КП «Волиньприродресурс» у подальшому зможе наростити видобуток бурштину, торфу та інших корисних копалин, максимально зберігаючи при цьому природу краю. Інформацію про звіт директора КП «Волиньприродресурс» взяли до відома.

Волинська область.

На знімку: ось такий він, сонячний і неймовірно гарний волинський бурштин.

Фото з сайту КП «Волиньприродресурс».