Його норми почнуть діяти через два місяці, тож перші компенсації українці можуть отримати вже у травні нинішнього року. Про це сказала голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

«За два місяці уряду необхідно розробити та ухвалити необхідні постанови. З іншого боку, органи місцевого самоврядування повинні створити відповідні комісії при кожній громаді. Саме ці комісії мають організаційно й технічно допомагати всім тим людям, які будуть звертатися по компенсацію. Комісії не прийматимуть рішення про те, хто й коли отримає компенсацію чи яка сума буде зазначена в житловому сертифікаті, що надаватиметься для компенсації, — вони працюватимуть суто над організаційними моментами», — зазначила вона.

За словами О. Шуляк, уже понад 600 громад приєдналося до роботи з Реєстром пошкодженого та зруйнованого майна. «Громади потроху починають вносити в Реєстр інформацію, вони розуміють обсяги руйнувань, працюють із людьми. Тож усі українці, які поки що не подали заявку через «Дію» про пошкоджене чи зруйноване житло, можуть це зробити», — сказала парламентарій, додавши, що механізм компенсації передбачає роботу із цифровим інструментом — Реєстром пошкодженого і зруйнованого житла, де міститься вся інформація.

«Відповідно, чиновники втрутитися в роботу програми не можуть. У кожної громади буде своя черга, яка формуватиметься автоматично. Ми передбачили законом, що родини військових, багатодітні сім’ї, особи з інвалідністю, демобілізовані матимуть першочергове право на компенсацію. Також важливо, що людина зможе сама обирати населений пункт і не буде прив’язана саме то того місця, де було зруйновано житло», — розповіла народна депутатка.

Вона нагадала, що житловий сертифікат можна буде використати для придбання житла на вторинному ринку або для інвестиції на первинному ринку. Держава передбачила в цьому випадку максимальну зручність для людей, щоби вони обрали для себе найкращий варіант.

Водночас одним із найскладніших питань залишається відшкодування тим особам, житло яких перебуває в населених пунктах на тимчасово окупованих територіях. «У цих випадках підрахувати пошкодження та руйнування дуже важко. Уряд наразі розробляє відповідний порядок, де будуть прописані особливості роботи саме на таких територіях та застосовуватимуться різні сучасні засоби, зокрема робота із супутниковими даними, аерофотозйомка тощо. Усі руйнування будуть зафіксовані, щоб застосувати надання механізму компенсації для всіх українців», — підсумувала парламентарій.

За повідомленням прес-служби Апарату Верховної Ради України.