Про це інформує у Фейсбуці адміністрація Біосферного заповідника «Асканія-Нова» імені Ф. Е. Фальц-Фейна.

Це було можливим завдяки благодійним надходженням з підконтрольної території України, країн ЄС та США. Були покриті всі нагальні потреби і поточні витрати на корми, пально-мастильні матеріали, ветпрепарати, будматеріали для ремонту вольєрів та приміщень, де утримуються тварини, обладнання, запчастини і технічні засоби, необхідні для виконання робіт з охорони природних екосистем, життєзабезпечення та обслуговування зоопарку і дендропарку.

Однак днями до заповідника прибули перший заступник керівника адміністрації президента росії кірієнко, колаборант сальдо та мєщєряков — новий «директор» заповідника, призначений «министерством природных ресурсов и экологии Херсонской области».

Далі — більше! За інформацією з відкритих джерел, повідомляють на сторінці заповідника, до єдиного державного реєстру юридичних осіб росії було внесено «Государственное автономное учреждение «Биосферный заповедник «Аскания-Нова» (навіть без імені Ф. Е. Фальц-Фейна!).

Відтак адміністрація Біосферного заповідника б’є на сполох: «Збереження природоохоронної, науково-дослідної установи міжнародного значення — Біосферного заповідника «Асканія-Нова» імені Ф. Е. Фальц-Фейна — уже не може бути забезпечене українською адміністрацією та перебуває під безпосередньою загрозою. Підтримка роботи заповідника за рахунок благодійних надходжень також не може здійснюватися до звільнення лівобережної Херсонщини з-під російської окупації...».

Тим часом, незважаючи ні на що, «...персонал продовжував виконувати функціональні обов’язки та здійснювати необхідний догляд за колекціями... попри окупацію території, відсутність поточних видатків, цілком порушене транспортне сполучення та критичну масу організаційних проблем, установа функціонувала в українському форматі та здійснювала передбачені види і обсяги робіт».

Адміністрація Біосферного заповідника запевняє: «...ми зробили усе залежне від нас і протримались з гідністю! Надалі підтримку роботи заповідника за рахунок благодійних надходжень не можемо здійснювати до звільнення лівобережної Херсонщини з-під російської окупації...».

Не менше за адміністрацію заповідника занепокоєні й активісти Української Природоохоронної Групи — UNCG. Ось що вони пишуть: «У цих страшних умовах постає нагальна потреба матеріальної підтримки працівників, що не погодились на співпрацю з окупаційною адміністрацією. Ця допомога буде не менш важливою, адже наступне відновлення заповідника після звільнення залежатиме саме від цих людей. Віримо у зміни та готуємось до повернення «Асканії-Нова» під контроль України!» — йдеться у повідомленні від Української Природоохоронної Групи.

Від редакції. Подумали, що адміністрація подає сигнал тривоги, громадськість не спить, це добре. А як почуваються ті, кого за службовим обов’язком мала б непокоїти доля, як сказано у довідниках, унікального не лише для України, а й для всього світу найбільшого степового заповідника Європи — «Асканія-Нова», який щороку відвідували майже 140 тисяч туристів!

На жаль. Повне мовчання. На порталі Національної академії аграрних наук України, якій безпосередньо підпорядкована «Асканія-Нова», жодної згадки про нинішні тяжкий стан та статус Біосферного заповідника імені   Ф. Е. Фальц-Фейна. Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, якому також мала бути небайдужа доля заповідника, — цілковитий спокій.

Держекоінспекція, Державне агентство лісових ресурсів України мовчать, ніби нічого не сталося, так, немов надбанню держави Україна — Біосферному заповіднику «Асканія-Нова» імені Ф. Е. Фальц-Фейна — не загрожує небезпека знищення.

Хоча, напевно, і вони мали б щось робити у такій ситуації. Звертатися до світової громадськості, закликати, обурюватися: засуджувати свавілля загарбника, що безкарно й безсоромно зазіхає на чуже. Але не мовчати!

Рядки зі сторінки у Фейсбуці: «...захоплююсь працівниками заповідника «Асканія-Нова». Перебуваючи під окупацією, їм вдавалось не йти на співпрацю з окупантами та доглядати тварин. UAnimals неодноразово допомагав заповіднику і кожного разу це були миті абсолютного натхнення. Втім... окупанти взяли заповідник під контроль і призначили свого керівника. Що буде із тваринами далі — не ясно. Асканія — фантастичне місце! І її місце в Україні!».

«Від початку повномасштабного вторгнення наша Група займалася збором коштів на підтримку Асканії. І ми підтримуватимемо заповідник до його звільнення від росіян», — інформують добровільні природоохоронці UNCG і наводять реквізити для допомоги працівникам заповідника:

ГО «Українська природоохоронна група»
Банк АО КБ «ПРИВАТБАНК»
IBAN UA193052990000026001015011451
ЄДРПОУ 42003795

Призначення платежу: «Допомога працівникам заповідника «Асканія-Нова».

Реквізити для іноземних переказів https://bit. ly/3LTZDFL з приміткою «Допомога працівникам заповідника «Асканія-Нова».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з ахіву «Голосу України»).